Dušená zeleninová směs na kari s citronelovou rýží

Ingredience


Brambory 225 g
Brokolice 185 g
Cukr krupice 1 kávová lžička
Klasy kukuřičné mražené 8 ks
Kokosové mléko 400 ml
Koriandr čerstvý 2 polévková lžíce
Olej rostlinný 2 kávová lžička
Paprika červená 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Špenát listový čerstvý 115 g
Sůl 1 špetka
Vývar zeleninový 300 ml
Česnek 2 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Chilli paprička zelená 3 ks
Citronová tráva 1 ks
Galgan 1 ks
Kmín římský 0.5 kávová lžička
Koriandr čerstvý 2 polévková lžíce
Koriandr mletý 1 kávová lžička
Limetka 1 ks
Šalotka 2 ks
Citronová tráva 1 ks
Kardamom 6 ks
Rýže jasmínová 225 g
Voda pitná 475 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme pikantní pastu. Chilli papričky zbavíme semínek a nadrobno nakrájíme, lodyhu citronové trávy nasekáme, česnek a šalotku pokrájíme, galgán nakrájíme na jemno, z limetky nastrouháme kůru, koriandrovou nať také pokrájíme. Vše vložíme do mixéru i s ostatními ingrediencemi a zpracujeme na hrubší pastu. Ve větší pánvi rozpálíme olej a pastu na něm za stálého míchání cca 2-3 minuty opražíme. Když se uvolní aroma, přilijeme kokosové mléko a vývar a přivedeme k varu. Vložíme rozkrojené brambory a na mírném ohni zvolna vaříme cca 15 minut doměkka.
  2. Mezitím vsypeme jasmínovou rýži do hrnce, přidáme kousky citronové trávy a rozmačkaný kardamom. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a zakryté vaříme na mírném ohni cca 10-15 minut. Všechna voda se musí vstřebat. Hotovou rýži osolíme a zakrytou necháme cca 10 minut odstát.
  3. K bramborám přidáme kukuřičné klásky, osolíme a opepříme dle chuti a povaříme cca 2 minuty. Poté vmícháme cukr, růžičky brokolice, podélně rozkrojenou papriku a vaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme nahrubo nasekaný špenát, polovinu pokrájené koriandrové natě a necháme vařit ještě 2 minuty. Omáčku rozdělíme do předehřátých servírovacích misek a dozdobíme zbytkem koriandru.
  4. Z rýže vyjmeme citronovou trávu a tobolky kardamomu. Zrníčka načechráme vidličkou. Sněs podáváme s připravenou rýží.