Dušená zeleninová směs na kari s citronelovou rýží
Ingredience
Brambory |
225 g |
Brokolice |
185 g |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Klasy kukuřičné mražené |
8 ks |
Kokosové mléko |
400 ml |
Koriandr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
2 kávová lžička |
Paprika červená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Špenát listový čerstvý |
115 g |
Sůl |
1 špetka |
Vývar zeleninový |
300 ml |
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Chilli paprička zelená |
3 ks |
Citronová tráva |
1 ks |
Galgan |
1 ks |
Kmín římský |
0.5 kávová lžička |
Koriandr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Koriandr mletý |
1 kávová lžička |
Limetka |
1 ks |
Šalotka |
2 ks |
Citronová tráva |
1 ks |
Kardamom |
6 ks |
Rýže jasmínová |
225 g |
Voda pitná |
475 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve připravíme pikantní pastu. Chilli papričky zbavíme semínek a nadrobno nakrájíme, lodyhu citronové trávy nasekáme, česnek a šalotku pokrájíme, galgán nakrájíme na jemno, z limetky nastrouháme kůru, koriandrovou nať také pokrájíme. Vše vložíme do mixéru i s ostatními ingrediencemi a zpracujeme na hrubší pastu. Ve větší pánvi rozpálíme olej a pastu na něm za stálého míchání cca 2-3 minuty opražíme. Když se uvolní aroma, přilijeme kokosové mléko a vývar a přivedeme k varu. Vložíme rozkrojené brambory a na mírném ohni zvolna vaříme cca 15 minut doměkka.
- Mezitím vsypeme jasmínovou rýži do hrnce, přidáme kousky citronové trávy a rozmačkaný kardamom. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a zakryté vaříme na mírném ohni cca 10-15 minut. Všechna voda se musí vstřebat. Hotovou rýži osolíme a zakrytou necháme cca 10 minut odstát.
- K bramborám přidáme kukuřičné klásky, osolíme a opepříme dle chuti a povaříme cca 2 minuty. Poté vmícháme cukr, růžičky brokolice, podélně rozkrojenou papriku a vaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme nahrubo nasekaný špenát, polovinu pokrájené koriandrové natě a necháme vařit ještě 2 minuty. Omáčku rozdělíme do předehřátých servírovacích misek a dozdobíme zbytkem koriandru.
- Z rýže vyjmeme citronovou trávu a tobolky kardamomu. Zrníčka načechráme vidličkou. Sněs podáváme s připravenou rýží.