Hrachová polévka s hovězím masem
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Hovězí svíčková |
500 g |
Hrách loupaný |
600 g |
Husí sádlo |
150 g |
Kedlubna |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
4 l |
Zakysaná smetana |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme k varu, stáhneme z ohně, necháme ji vychladnout a do ní na celou noc namočíme propláchnutý a probraný hrách. Hrnec s hrachem s tou samou vodou postavíme na sporák, přidáme maso a vaříme 100 minut.
- Mrkev a kedlubnu očistíme, nakrájíme na kousky, vložíme do polévky.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme a v pánvi na rozpáleném husím sádle osmahneme, přidáme mouku a vylijeme do polévky, dobře zamícháme a pod poklici povaříme dalších 20 minut.
- Potom vybereme z polévky maso, nakrájíme na malé kousky, zeleninu a hrách rozmixujeme, hrnec vrátíme zpátky na sporák, dáme do něho nakrájené maso, přidáme smetanu, podle chuti osolíme, opepříme, polévku přivedeme k varu a odstavíme ze sporáku. Necháme pod poklici alespoň 10 minut a můžeme porcovat na talíře.