Hrachová polévka s hovězím masem

Ingredience


Cibule 1 ks
Hovězí svíčková 500 g
Hrách loupaný 600 g
Husí sádlo 150 g
Kedlubna 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 4 l
Zakysaná smetana 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme k varu, stáhneme z ohně, necháme ji vychladnout a do ní na celou noc namočíme propláchnutý a probraný hrách. Hrnec s hrachem s tou samou vodou postavíme na sporák, přidáme maso a vaříme 100 minut.
  2. Mrkev a kedlubnu očistíme, nakrájíme na kousky, vložíme do polévky.
  3. Cibuli oloupeme, nakrájíme a v pánvi na rozpáleném husím sádle osmahneme, přidáme mouku a vylijeme do polévky, dobře zamícháme a pod poklici povaříme dalších 20 minut.
  4. Potom vybereme z polévky maso, nakrájíme na malé kousky, zeleninu a hrách rozmixujeme, hrnec vrátíme zpátky na sporák, dáme do něho nakrájené maso, přidáme smetanu, podle chuti osolíme, opepříme, polévku přivedeme k varu a odstavíme ze sporáku. Necháme pod poklici alespoň 10 minut a můžeme porcovat na talíře.