Grilované jehněčí maso s mátovým máslem

Ingredience


Brambory 1 kg
Jehněčí kýta 800 g
Kmín drcený 1 špetka
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Máta 2 špetka
Pepř bílý 1 špetka
Šafrán 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 4 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě přibližně 15 minut, dokud nezměknou.
  2. V misce smícháme máslo, jemně nasekanou mátu, kmín a trochu pepře, směs dáme do lednice vychladit.
  3. Gril předehřejeme na vysokou teplotu. Plátky jehněčího masa okořeníme a grilujeme z každé strany přibližně 5 minut, dokud nejsou dostatečně propečené. Opečené maso zakryjeme alobalem a necháme odpočinout.
  4. V průběhu grilování dáme do malého kastrůlku smetanu s trochou šafránu a zvolna prohřejeme. Slijeme uvařené brambory, rozmačkáme je a přidáme k nim smetanu se šafránem, podle chuti případně osolíme a opepříme.
  5. Z lednice vyndáme vychladlé a ztuhlé mátové máslo, rozdělíme ho na jednotlivé porce masa a necháme na grilu prohřát, dokud se nerozpustí.
  6. Grilované maso podáváme s bramborovou kaší, můžeme přidat snítku máty nebo plátek citronu.