Grilované jehněčí maso s mátovým máslem
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Jehněčí kýta |
800 g |
Kmín drcený |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Máta |
2 špetka |
Pepř bílý |
1 špetka |
Šafrán |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě přibližně 15 minut, dokud nezměknou.
- V misce smícháme máslo, jemně nasekanou mátu, kmín a trochu pepře, směs dáme do lednice vychladit.
- Gril předehřejeme na vysokou teplotu. Plátky jehněčího masa okořeníme a grilujeme z každé strany přibližně 5 minut, dokud nejsou dostatečně propečené. Opečené maso zakryjeme alobalem a necháme odpočinout.
- V průběhu grilování dáme do malého kastrůlku smetanu s trochou šafránu a zvolna prohřejeme. Slijeme uvařené brambory, rozmačkáme je a přidáme k nim smetanu se šafránem, podle chuti případně osolíme a opepříme.
- Z lednice vyndáme vychladlé a ztuhlé mátové máslo, rozdělíme ho na jednotlivé porce masa a necháme na grilu prohřát, dokud se nerozpustí.
- Grilované maso podáváme s bramborovou kaší, můžeme přidat snítku máty nebo plátek citronu.