Jehněčí s rajčaty a bramborem

Ingredience


Brambory 1 kg
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Jehněčí kotlety 800 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Libeček 0.5 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rajčata 400 g
Sádlo vepřové škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Vývar z hovězích kostí 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jehněčí maso z kotlety bez kosti a tuku omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Oloupané cibule s česnekem drobně pokrájíme. Oloupeme brambory (nejlépe červené, které se hned nerozvaří). Omyté pokrájíme na čtvrtky.
  2. Omytá rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky. Petrželku s celerovou natí a libečkem omyjeme a drobně pokrájíme.
  3. V hrnci rozehřejeme olej s vepřovým sádlem a maso osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme ho zvolna asi 8–10 minut. Pak maso osolíme (1 lžičku), posypeme čerstvě pomletým pepřem, přidáme cibuli s česnekem a smažíme do doby, až cibule zesklovatí. Pak přimícháme rajčata, rozmačkáme je trošku, přidáme brambory, sůl (1 lžičku), kmín, vývar, vše promícháme a dusíme do změknutí masa asi 35–40 minut. Občas směs promícháme. 10 minut před koncem dušení přimícháme bylinky.
  4. Hotový pokrm podle chuti dosolíme, opepříme a hned servírujeme.