Kroupy s jehněčími žebírky

Ingredience


Bujón hovězí 5 dl
Celer bulvový 300 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 4 stroužek
Cibule 200 g
Hříbky čerstvé 160 g
Jehněčí žebírka 800 g
Kroupy ječné 200 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Sýr balkánský 6 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jehněčí žebírka zbavíme šlach a žilek, dobře je omyjeme a osušíme. Maso osolíme a silně opepříme.
  2. Hřiby očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější plátky. Kroupy dobře promyjeme a necháme je v sítu okapat. Celer, cibuli a česnek oloupeme a omyjeme. Celer pokrájíme na kostičky, cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno. Omyjeme nať petržele z celeru, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
  3. V zapékací míse rozpálíme 2 lžíce oleje a 3 lžíce másla. Hřiby a cibuli podusíme zhruba 2 minuty. Přidáme maso, česnek a osmažíme ho z každé strany dozlatova. Pak přidáme kroupy, konzervovaná rajčata i s nálevem, bujón, vše promícháme, zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby.
  4. Pečeme při 190°C přibližně 1-1,5 hodiny. Během pečení občas směs promícháme, podle potřeby, pokud jsou kroupy suché, přilijeme vodu.
  5. Přibližně v polovině přimícháme celerovou nať.
  6. Upečené maso se zeleninou a hříbky na talířích posypeme nastrouhaným balkánským sýrem a ozdobíme petrželkou.