Kroupy s jehněčími žebírky
Ingredience
Bujón hovězí |
5 dl |
Celer bulvový |
300 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
200 g |
Hříbky čerstvé |
160 g |
Jehněčí žebírka |
800 g |
Kroupy ječné |
200 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Sýr balkánský |
6 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Jehněčí žebírka zbavíme šlach a žilek, dobře je omyjeme a osušíme. Maso osolíme a silně opepříme.
- Hřiby očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější plátky. Kroupy dobře promyjeme a necháme je v sítu okapat. Celer, cibuli a česnek oloupeme a omyjeme. Celer pokrájíme na kostičky, cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno. Omyjeme nať petržele z celeru, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
- V zapékací míse rozpálíme 2 lžíce oleje a 3 lžíce másla. Hřiby a cibuli podusíme zhruba 2 minuty. Přidáme maso, česnek a osmažíme ho z každé strany dozlatova. Pak přidáme kroupy, konzervovaná rajčata i s nálevem, bujón, vše promícháme, zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby.
- Pečeme při 190°C přibližně 1-1,5 hodiny. Během pečení občas směs promícháme, podle potřeby, pokud jsou kroupy suché, přilijeme vodu.
- Přibližně v polovině přimícháme celerovou nať.
- Upečené maso se zeleninou a hříbky na talířích posypeme nastrouhaným balkánským sýrem a ozdobíme petrželkou.