Vepřová kýta s glazovaným povrchem

Vepřová kýta s glazovaným povrchem - obrázek

Ingredience


Cukr třtinový 180 g
Hořčice 2 polévková lžíce
Hřebíček 1 hrst
Marmeláda zázvorová 80 g
Vepřová kýta uzená 5 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme směs na glazování. V kastrůlku z nerezu smícháme hnědý nerafinovaný cukr, 2 lžíce dijonské hořčice a zázvorový džem, na mírném ohni ohříváme za neustálého míchání. Stáhneme z ohně, když se směs začne rozpouštět.
  2. Z uzené vepřové šunky opatrně stáhneme kůži a odstraníme zbylý tuk.
  3. Do masa vyřežeme kočtvercovou mřížku, asi 1/2 cm do hloubky. Do překřížených zářezů zabodneme hřebíček a na závěr natřeme připravenou glazurou.
  4. Na roštu velkého pekáče pečeme 2 hodiny v troubě zahřáté na 180°C, poléváme vypečenou šťávou, aby se vytvořila zlatohnědá kůrka.
  5. Nakrájíme na plátky a podáváme.