Vepřová kýta s glazovaným povrchem
Ingredience
Cukr třtinový |
180 g |
Hořčice |
2 polévková lžíce |
Hřebíček |
1 hrst |
Marmeláda zázvorová |
80 g |
Vepřová kýta uzená |
5 kg |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Nejprve připravíme směs na glazování. V kastrůlku z nerezu smícháme hnědý nerafinovaný cukr, 2 lžíce dijonské hořčice a zázvorový džem, na mírném ohni ohříváme za neustálého míchání. Stáhneme z ohně, když se směs začne rozpouštět.
- Z uzené vepřové šunky opatrně stáhneme kůži a odstraníme zbylý tuk.
- Do masa vyřežeme kočtvercovou mřížku, asi 1/2 cm do hloubky. Do překřížených zářezů zabodneme hřebíček a na závěr natřeme připravenou glazurou.
- Na roštu velkého pekáče pečeme 2 hodiny v troubě zahřáté na 180°C, poléváme vypečenou šťávou, aby se vytvořila zlatohnědá kůrka.
- Nakrájíme na plátky a podáváme.