Drákulova rajčatová polévka

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Česnek 1 stroužek
Cibule 2 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka polohrubá 3 polévková lžíce
Pepř bílý 1 špetka
Protlak rajčatový 4 polévková lžíce
Rajčata 1.2 kg
Smetana 33% (šlehačka) 4 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Vývar zeleninový 8 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vroucí vodou spaříme rajčata, poté je polijeme studenou, oloupeme je, odřízneme vršky, odstraníme stopky a nakrájíme dužinu. Cibuli a stroužek česneku oloupeme a pokrájíme.
  2. Máslo rozehřejeme v hrnci, přidáme rozkrájenou cibuli, česnek a zaprášíme moukou. Mícháme, přidáme rajčatový protlak, zalijeme zeleninovým vývarem a hrnec odstavíme ze sporáku. Mícháme, aby byla polévka bez žmolků, poté vrátíme zpět na sporák, přivedeme k varu, přidáme nasekaná rajčata, a pod pokličkou dovaříme 10 minut. Přidáme sůl, pepř, cukr a dáme na talíře.
  3. Ozdobíme smetanou a bazalkou.