Teplý banánový dezert
Ingredience
Banány |
1 kg |
Citronová šťáva |
1 dl |
Cukr moučkový |
6 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná hladká |
125 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků.
- V žáruvzdorné míse rozpustíme máslo, promícháme ho s polovinou cukru a citronovou šťávou. Přidáme nakrájená kolečka banánů, lehce promícháme a mísu vložíme na 12 - 15 minut do trouby, předehřáté na 230 stupňů.
- V malém kastrolku ohřejeme mléko, žloutky ušleháme se zbylou polovinou cukru, až hmoha ztuhne a zbělá. Poté ji zašleháme do teplého mléka, smícháme s moukou a se skořicí.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh, který pomalu vmícháme do těsta. Mísu s banány vyjmeme z trouby, těstem zalijeme. Pavrátíme zpět do trouby, při teplotě 200 stupňů pečeme dalších přibližně 20- 25 minut.
- Po upečení dezert necháme pomalu chladnout, přitom mírně poklesne, nenechme se tím zaskočit. Mírně vychladlý dezert nakrájíme na porce, posypeme je moučkovým cukrem a ještě teplý podáváme.