Teplý banánový dezert

Ingredience


Banány 1 kg
Citronová šťáva 1 dl
Cukr moučkový 6 polévková lžíce
Máslo čerstvé 6 polévková lžíce
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná hladká 125 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků.
  2. V žáruvzdorné míse rozpustíme máslo, promícháme ho s polovinou cukru a citronovou šťávou. Přidáme nakrájená kolečka banánů, lehce promícháme a mísu vložíme na 12 - 15 minut do trouby, předehřáté na 230 stupňů.
  3. V malém kastrolku ohřejeme mléko, žloutky ušleháme se zbylou polovinou cukru, až hmoha ztuhne a zbělá. Poté ji zašleháme do teplého mléka, smícháme s moukou a se skořicí.
  4. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který pomalu vmícháme do těsta. Mísu s banány vyjmeme z trouby, těstem zalijeme. Pavrátíme zpět do trouby, při teplotě 200 stupňů pečeme dalších přibližně 20- 25 minut.
  5. Po upečení dezert necháme pomalu chladnout, přitom mírně poklesne, nenechme se tím zaskočit. Mírně vychladlý dezert nakrájíme na porce, posypeme je moučkovým cukrem a ještě teplý podáváme.