Zeleninová polévka se šťovíkem

Ingredience


Cibule 1 ks
Jogurt bílý 200 g
Máslo čerstvé 100 g
Mrkev kořen 1 ks
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 1 ks
Šťovík 1 kg
Sůl 1 špetka
Voda pitná 1.5 l
Vývar zeleninový 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme na kolečka pokrájenou cibuli a orestujeme. Po 5 minutách přidáme na kolečka nakrájený pórek, mrkev a na jemno nasekanou pažitku, restujeme ještě dalších 5 minut. Vše osolíme, opepříme, odložíme stranou.
  2. Šťovík omyjeme, očistíme a vložíme do kastrolu, zalijeme vroucí vodou, přivedeme k varu, 5 minut povaříme. Necháme trochu zchladnout, poté za pomoci ručního mixéru rozmixujeme na pyré.
  3. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme orestovanou zeleninu a vaříme ještě 20 minut.
  4. Po uvaření servírujeme do polévkových talířů a zdobíme lžící bílého jogurtu.