Zeleninová polévka se šťovíkem
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Jogurt bílý |
200 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
1 ks |
Šťovík |
1 kg |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
1.5 l |
Vývar zeleninový |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme na kolečka pokrájenou cibuli a orestujeme. Po 5 minutách přidáme na kolečka nakrájený pórek, mrkev a na jemno nasekanou pažitku, restujeme ještě dalších 5 minut. Vše osolíme, opepříme, odložíme stranou.
- Šťovík omyjeme, očistíme a vložíme do kastrolu, zalijeme vroucí vodou, přivedeme k varu, 5 minut povaříme. Necháme trochu zchladnout, poté za pomoci ručního mixéru rozmixujeme na pyré.
- Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme orestovanou zeleninu a vaříme ještě 20 minut.
- Po uvaření servírujeme do polévkových talířů a zdobíme lžící bílého jogurtu.