Chléb celozrnný

Ingredience


Droždí 40 g
Mouka pšeničná celozrnná 250 g
Mouka žitná celozrnná 100 g
Olej olivový 20 g
Sůl 10 g
Voda pitná 180 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnku nalijeme trochu vlažné vody, přisypeme rozdrobené droždí, špetku mouky a necháme v teple vzejít kvásek.
  2. Do mísy nasypeme obě mouky, sůl, promícháme, přilijeme kvásek, zbytek vlažné vody, olej a vypracujeme hladké chlebové těsto. Necháme v teple vykynout. Těsto důkladně prohněteme, vytvarujeme bochník a necháme ještě 1 hodinu kynout.
  3. Plech vysteleme papírem na pečení, na něj položíme bochník chleba, vložíme do silně vyhřáté trouby a necháme pár minut péct. Nyní teplotu snížíme na 180°C, povrch chleba potřeme vodou a dopečeme.