Chléb celozrnný
Ingredience
Droždí |
40 g |
Mouka pšeničná celozrnná |
250 g |
Mouka žitná celozrnná |
100 g |
Olej olivový |
20 g |
Sůl |
10 g |
Voda pitná |
180 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do hrnku nalijeme trochu vlažné vody, přisypeme rozdrobené droždí, špetku mouky a necháme v teple vzejít kvásek.
- Do mísy nasypeme obě mouky, sůl, promícháme, přilijeme kvásek, zbytek vlažné vody, olej a vypracujeme hladké chlebové těsto. Necháme v teple vykynout. Těsto důkladně prohněteme, vytvarujeme bochník a necháme ještě 1 hodinu kynout.
- Plech vysteleme papírem na pečení, na něj položíme bochník chleba, vložíme do silně vyhřáté trouby a necháme pár minut péct. Nyní teplotu snížíme na 180°C, povrch chleba potřeme vodou a dopečeme.