Pečené telecí kotletky s bramborovou kaší

Ingredience


Brambory 750 g
Česnek 12 stroužek
Kapary 1 polévková lžíce
Olej olivový 7 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 2 kávová lžička
Telecí kotlety 1 kg
Tymián čerstvý 2 polévková lžíce
Víno bílé 500 ml
Vývar drůbeží 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
  2. Česnek oloupeme, opečeme na 1 lžíci oleje a rozmačkáme na kaši, kapary a tymián nasekáme nadrobno.
  3. Z uvařených brambor slijeme vodu, rozmixujeme je a přidáme do nich kapary, 1 lžíci pečeného česneku a 4 lžíce olivového oleje. Důkladně promícháme, osolíme a opepříme.
  4. Ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje. Vložíme kotlety, které opékáme asi 5 minut z obou stran, dokud se dobře nezatáhnou a nezískají zlatohnědou barvu. Vyjmeme je z pánve, vetřeme do nich druhou lžíci opečeného česneku a 1 lžíci tymiánu, osolíme, opepříme a dáme do pekáče. Podlijeme polovinou vína a vývaru a dáme na 20 minut péci do trouby předehřáté na 180 °C. Když jsou kotlety upečené, vyjmeme je z pekáče, zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočinout.
  5. Do pekáče přilijeme druhou polovinu vína a vývaru, přidáme zbytek tymiánu a vaříme při střední teplotě 5 minut, dokud se šťáva nesvaří na polovinu.
  6. Na nahřáté talíře naservírujeme bramborovou kaši, položíme 2 kotlety, zalijeme šťávou a ozdobíme větvičkou tymiánu.