Pečené telecí kotletky s bramborovou kaší
Ingredience
Brambory |
750 g |
Česnek |
12 stroužek |
Kapary |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
7 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
2 kávová lžička |
Telecí kotlety |
1 kg |
Tymián čerstvý |
2 polévková lžíce |
Víno bílé |
500 ml |
Vývar drůbeží |
500 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
- Česnek oloupeme, opečeme na 1 lžíci oleje a rozmačkáme na kaši, kapary a tymián nasekáme nadrobno.
- Z uvařených brambor slijeme vodu, rozmixujeme je a přidáme do nich kapary, 1 lžíci pečeného česneku a 4 lžíce olivového oleje. Důkladně promícháme, osolíme a opepříme.
- Ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje. Vložíme kotlety, které opékáme asi 5 minut z obou stran, dokud se dobře nezatáhnou a nezískají zlatohnědou barvu. Vyjmeme je z pánve, vetřeme do nich druhou lžíci opečeného česneku a 1 lžíci tymiánu, osolíme, opepříme a dáme do pekáče. Podlijeme polovinou vína a vývaru a dáme na 20 minut péci do trouby předehřáté na 180 °C. Když jsou kotlety upečené, vyjmeme je z pekáče, zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočinout.
- Do pekáče přilijeme druhou polovinu vína a vývaru, přidáme zbytek tymiánu a vaříme při střední teplotě 5 minut, dokud se šťáva nesvaří na polovinu.
- Na nahřáté talíře naservírujeme bramborovou kaši, položíme 2 kotlety, zalijeme šťávou a ozdobíme větvičkou tymiánu.