Sladké smaženky z italského sýra ricotta
Ingredience
Cukr krupice |
40 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Likér Cointreau |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
100 g |
Olej rostlinný |
250 ml |
Pomeranče |
1 ks |
Pomerančová šťáva |
250 ml |
Smetana čerstvá ke šlehání |
2 polévková lžíce |
Sýr Ricotta |
250 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z pomeranče ostrouháme přibližně 1 lžíci kůry, oloupeme ho a rozdělíme na dílky.
- Do mixeru dáme rozmělněnou ricottu, prosátou mouku, cukr krupici, kůru, kterou jsme nastrouhali z pomeranče, a vejce. Mixujeme, dokud těsto není hladké.
- V malém kastrůlku smícháme pomerančovou šťávu, 75 g moučkového cukru (zbylých 25 g necháme na posypání hotových smaženek), máslo, smetanu a likér. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne.
- Ve větší pánvi rozpálíme olej, do kterého po lžících vkládáme těsto. Smažíme vždy zároveň několik smaženek, 1-2 minuty z obou stran. Hotové smaženky vybíráme z oleje děravou lžící a necháváme je okapat na savém papíře.
- Smaženky podáváme polité pomerančovou polevou a ozdobené dílky pomeranče.