Sladké smaženky z italského sýra ricotta

Ingredience


Cukr krupice 40 g
Cukr moučkový 100 g
Likér Cointreau 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka polohrubá 100 g
Olej rostlinný 250 ml
Pomeranče 1 ks
Pomerančová šťáva 250 ml
Smetana čerstvá ke šlehání 2 polévková lžíce
Sýr Ricotta 250 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z pomeranče ostrouháme přibližně 1 lžíci kůry, oloupeme ho a rozdělíme na dílky.
  2. Do mixeru dáme rozmělněnou ricottu, prosátou mouku, cukr krupici, kůru, kterou jsme nastrouhali z pomeranče, a vejce. Mixujeme, dokud těsto není hladké.
  3. V malém kastrůlku smícháme pomerančovou šťávu, 75 g moučkového cukru (zbylých 25 g necháme na posypání hotových smaženek), máslo, smetanu a likér. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne.
  4. Ve větší pánvi rozpálíme olej, do kterého po lžících vkládáme těsto. Smažíme vždy zároveň několik smaženek, 1-2 minuty z obou stran. Hotové smaženky vybíráme z oleje děravou lžící a necháváme je okapat na savém papíře.
  5. Smaženky podáváme polité pomerančovou polevou a ozdobené dílky pomeranče.