Nákyp se sleděm, zelím a brambory

Ingredience


Brambory 500 g
Cibule 2 ks
Máslo čerstvé 50 g
Mléko plnotučné 200 ml
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej rostlinný 40 ml
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Sádlo vepřové škvařené 40 g
Sleď čerstvý 180 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 30% 70 g
Vejce slepičí 5 ks
Veka 200 g
Voda pitná 700 ml
Zakysaná smetana 60 g
Zelí hlávkové bílé 500 g
Máslo čerstvé 40 g
Strouhanka 30 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a umeleme. Zelí zbavíme zvadlých a poškozených listů, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na drobné nudličky a na sádle udusíme doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji. Veku nakrájíme na kostičky a v míse přelijeme mlékem. Sledě vykostíme a nakrájíme na kostky. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme prosátou strouhankou. Sýr nastrouháme.
  2. K namočené vece přidáme žloutky, umleté brambory, prochladlé dušené zelí, osmaženou cibuli, zakysanou smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek a kousky sledě. Do směsi lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
  3. Směsí vyplníme připravenou zapékací mísu, pokapeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě pečeme alespoň 35 minut. Před koncem pečení nákyp posypeme sýrem a dopečeme. Podáváme v míse, ve které jsme nákyp pekli.