Nákyp se sleděm, zelím a brambory
Ingredience
Brambory |
500 g |
Cibule |
2 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko plnotučné |
200 ml |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej rostlinný |
40 ml |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Sádlo vepřové škvařené |
40 g |
Sleď čerstvý |
180 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 30% |
70 g |
Vejce slepičí |
5 ks |
Veka |
200 g |
Voda pitná |
700 ml |
Zakysaná smetana |
60 g |
Zelí hlávkové bílé |
500 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Strouhanka |
30 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 7 porcí
- Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a umeleme. Zelí zbavíme zvadlých a poškozených listů, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na drobné nudličky a na sádle udusíme doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji. Veku nakrájíme na kostičky a v míse přelijeme mlékem. Sledě vykostíme a nakrájíme na kostky. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme prosátou strouhankou. Sýr nastrouháme.
- K namočené vece přidáme žloutky, umleté brambory, prochladlé dušené zelí, osmaženou cibuli, zakysanou smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek a kousky sledě. Do směsi lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
- Směsí vyplníme připravenou zapékací mísu, pokapeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě pečeme alespoň 35 minut. Před koncem pečení nákyp posypeme sýrem a dopečeme. Podáváme v míse, ve které jsme nákyp pekli.