Maďarský guláš z hovězího masa se zelím
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
4 ks |
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Hovězí kližka |
1 kg |
Kmín mletý |
2 špetka |
Olej rostlinný |
70 ml |
Paprika mletá sladká |
20 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Zakysaná smetana |
250 g |
Zelí kysané |
500 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Rýže loupaná |
80 g |
Voda pitná |
250 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Maso očistíme a nakrájíme na menší kostky, cibuli nakrájíme na plátky, česnek prolisujeme, zelí slijeme a nakrájíme nadrobno. Rýži uvaříme doměkka.
- Na oleji zpěníme cibuli, vmícháme maso, česnek a za stálého míchání maso restujeme. K masu přimícháme mletou papriku, promícháme a zalijeme částí vody, pod poklicí dusíme za občasného míchání a přiléváme po částech vodu. Zhruba po půl hodině k masu vmícháme zelí, osolíme, ochutíme kmínem, pepřem a dusíme doměkka. K udušenému masu vmícháme scezenou uvařenou rýži, smetanu, cukr a necháme prohřát.
- Tento pokrm podáváme v hlubokých talířích.
- V mezičase připravíme rýži. V rendlíku na rozpáleném oleji osmažíme syrovou rýži a mícháme, až zesklovatí, hned zalijeme vodou, promícháme a pod poklicí zhruba 20 minut dusíme, až je rýže měkká. Pokud zbývá voda, rýži scedíme a necháme okapat.