Zapečené kari se zeleninou a tofu po thajsku

Ingredience


Brokolice 225 g
Chilli omáčka 1 kávová lžička
Cibule 1 ks
Cibulka jarní 1 ks
Fazolové lusky zelené 175 g
Kokosové mléko 400 ml
Květák 225 g
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Olej sezamový 1 polévková lžíce
Omáčka sójová 3 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Shiitake houby 115 g
Sýr sójový - Tofu 175 g
Voda pitná 150 ml
Zázvor celý 1 ks
Chilli paprička 2 ks
Citronová tráva 1 ks
Galgan 1 ks
Koriandr čerstvý 2 polévková lžíce
Koriandr mletý 2 kávová lžička
Limetka kafrová 2 ks
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Tofu opláchneme vodou, necháme okapat a nakrájíme na cca 2-3 cm velké kostky. V jedné vrstvě jej nasypeme do ohnivzdorné mísy.
  2. V misce smícháme sójovou omáčku se sezamovým olejem, chilli omáčkou a nastrouhaným zázvorem. Touto směsí tofu přelijeme a zlehka promícháme. Zakryté fólií necháme marinovat min. 2 hodiny, nejlépe do druhého dne. Mezitím občas promícháme a přilijeme olej.
  3. Mezitím připravíme kari pastu. Do mixéru vložíme nadrobno nakrájené chilli papričky bez semínek, nasekanou citronovou trávu, nastrouhaný galgán, limetkové listy, mletý i čerstvý koriandr a krátce promixujeme. Přilijeme vodu a vypracujeme hrubší pastu.
  4. Květák a brokolici rozdělíme na růžičky, košťály nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozpálíme olej a na mírném ohni osmahneme cca 8 minut dozlatova pokrájenou cibuli. Vmícháme kari pastu a kokosové mléko, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme nadrobno nakrájenou papriku, zelené fazolky, připravenou brokolici a květák. Směs přemístíme do kameninového kastrolu, zakryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C.
  5. Tofu s marinádou promícháme a misku vložíme na mřížku v horní části trouby. Obojí pečeme cca 30 minut, poté vyjmeme a do kari směsi vmícháme na poloviny rozkrojené houby a tofu i s marinádou. Nádobu vrátíme zpět do trouby a při teplotě 180 °C dopečeme ještě cca 15 minut.
  6. Hotovou směs rozdělíme do misek, dozdobíme nadrobno nasekanou jarní cibulkou a ihned podáváme.