Smažené zeleninové tempury se sladkou chilli omáčkou

Ingredience


Lilek 2 ks
Olej rostlinný 200 ml
Paprika červená 2 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 500 ml
Česnek 1 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Limetka 0.5 ks
Mrkev kořen 0.5 ks
Ocet rýžový 1 kávová lžička
Omáčka rybí 2.5 polévková lžíce
Voda pitná 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilky nakrájíme na nudličky, papriky překrojíme napůl, odstraníme semínka a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Na omáčku vložíme do mísy rozdrcený česnek, nastrouhanou mrkev, nasekanou chilli papričku bez semínek, přidáme vodu, cukr, šťávu vymačkanou z limety, rýžový ocet, rybí omáčku a důkladně promícháme. Zakryjeme fólií a odložíme.
  3. Připravíme tempurové těstíčko. Dvě lžíce mouky odložíme na později. Žloutky v míse rozšleháme s ledovou vodou. Přisypeme zbylou mouku, sůl a zlehka promícháme. Pokud máme těsto příliš husté, můžeme zředit vodou.
  4. Ve woku nebo fritovacím hrnci rozpálíme olej na tepotu 190 °C. Připravenou zeleninu postupně po hrstech posypeme trochou mouky, namočíme do těstíčka a vhodíme do oleje. Smažíme 3-4 minuty dokřupava. Pomocí děrované naběračky vyjmeme, osušíme na papírové utěrce a uchováme teplou.
  5. Jakmile máme hotovou všechnu zeleninu, ihned podáváme s namáčecí omáčkou.