Smažené zeleninové tempury se sladkou chilli omáčkou
Ingredience
Lilek |
2 ks |
Olej rostlinný |
200 ml |
Paprika červená |
2 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
500 ml |
Česnek |
1 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Limetka |
0.5 ks |
Mrkev kořen |
0.5 ks |
Ocet rýžový |
1 kávová lžička |
Omáčka rybí |
2.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
150 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lilky nakrájíme na nudličky, papriky překrojíme napůl, odstraníme semínka a nakrájíme na tenké plátky.
- Na omáčku vložíme do mísy rozdrcený česnek, nastrouhanou mrkev, nasekanou chilli papričku bez semínek, přidáme vodu, cukr, šťávu vymačkanou z limety, rýžový ocet, rybí omáčku a důkladně promícháme. Zakryjeme fólií a odložíme.
- Připravíme tempurové těstíčko. Dvě lžíce mouky odložíme na později. Žloutky v míse rozšleháme s ledovou vodou. Přisypeme zbylou mouku, sůl a zlehka promícháme. Pokud máme těsto příliš husté, můžeme zředit vodou.
- Ve woku nebo fritovacím hrnci rozpálíme olej na tepotu 190 °C. Připravenou zeleninu postupně po hrstech posypeme trochou mouky, namočíme do těstíčka a vhodíme do oleje. Smažíme 3-4 minuty dokřupava. Pomocí děrované naběračky vyjmeme, osušíme na papírové utěrce a uchováme teplou.
- Jakmile máme hotovou všechnu zeleninu, ihned podáváme s namáčecí omáčkou.