Telecí řízky v křupavé bramborové panádě s jarní zeleninou
Ingredience
Bazalka |
6 ks |
Brambory |
600 g |
Chřest bílý |
500 g |
Cibulka jarní |
6 ks |
Créme fraiche |
100 g |
Cukr krupice |
1 špetka |
Kedlubna |
2 ks |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
400 g |
Muškátový oříšek |
8 špetka |
Olej rostlinný |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Sůl |
4 špetka |
Telecí kýta |
560 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme, očistíme, omyjeme, šikmo nakrájíme na tenká kolečka, mrkev a kedlubny na hranolky. Chřest oloupeme, dřevnaté konce odkrojíme, zbytek krájíme šikmo na malé kousky. Jarní cibulky očistíme, opláchneme a také šikmo pokrájíme na kroužky.
- V hrnci rozpustíme máslo, při střední teplotě a za stálého míchání na něm orestujeme mrkev a kedlubny, přilijeme 3 polévkové lžíce vody, okořeníme solí a cukrem. Zakryjeme poklicí, při mírné teplotě dusíme přibližně 5 minut, občas zamícháme. Na talíř nasypeme mouku. V hlubokém talíři rozkvedláme vejce. Telecí řízky opláchneme studenou vodou, osušíme, stejnoměrně naklepeme mezi dvěma listy průhledné fólie, osolíme a opepříme.
- Chřest přidáme k zelenině, hrnec zakryjeme a při mírné teplotě povaříme ještě 10 minut.
- Na pracovní ploše rozložíme 4 kusy alobalu. Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a na zeleninovém struhadle vytvoříme velmi tenké hranolky, osušíme kuchyňským papírem a část rozdělíme na připravené kusy alobalu. Okořeníme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Řízky obrátíme v mouce, protáhneme vejci a vložíme na bramborové lož, zbylé nastrouhané brambory rozdělíme na řízky, překlopíme alobalem a bramborovou panádu pevně přitiskneme.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej, řízky vybalíme z alobalu a opatrně je pomocí obracečky nebo velké lžíce přendáme na pánev. Nejprve je zprudka 2 minuty pečeme, potom zmírníme teplotu a pečeme další 3 minuty. To samé z druhé strany. Při obracení řízků buďme velmi opatrní.
- Česnek medvědí neboli bazalku opláchneme, dosucha otřepeme a nakrájíme na tenké proužky, silnější konce stonků odstraníme. Spolu s jarními cibulkami a créme fraiche vmícháme do zeleniny, vše prohřejeme.
- Na talířích upravíme zeleninu i křupavé řízky a ihned podáváme.