Telecí řízky v křupavé bramborové panádě s jarní zeleninou

Ingredience


Bazalka 6 ks
Brambory 600 g
Chřest bílý 500 g
Cibulka jarní 6 ks
Créme fraiche 100 g
Cukr krupice 1 špetka
Kedlubna 2 ks
Máslo čerstvé 40 g
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 400 g
Muškátový oříšek 8 špetka
Olej rostlinný 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Sůl 4 špetka
Telecí kýta 560 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme, očistíme, omyjeme, šikmo nakrájíme na tenká kolečka, mrkev a kedlubny na hranolky. Chřest oloupeme, dřevnaté konce odkrojíme, zbytek krájíme šikmo na malé kousky. Jarní cibulky očistíme, opláchneme a také šikmo pokrájíme na kroužky.
  2. V hrnci rozpustíme máslo, při střední teplotě a za stálého míchání na něm orestujeme mrkev a kedlubny, přilijeme 3 polévkové lžíce vody, okořeníme solí a cukrem. Zakryjeme poklicí, při mírné teplotě dusíme přibližně 5 minut, občas zamícháme. Na talíř nasypeme mouku. V hlubokém talíři rozkvedláme vejce. Telecí řízky opláchneme studenou vodou, osušíme, stejnoměrně naklepeme mezi dvěma listy průhledné fólie, osolíme a opepříme.
  3. Chřest přidáme k zelenině, hrnec zakryjeme a při mírné teplotě povaříme ještě 10 minut.
  4. Na pracovní ploše rozložíme 4 kusy alobalu. Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a na zeleninovém struhadle vytvoříme velmi tenké hranolky, osušíme kuchyňským papírem a část rozdělíme na připravené kusy alobalu. Okořeníme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Řízky obrátíme v mouce, protáhneme vejci a vložíme na bramborové lož, zbylé nastrouhané brambory rozdělíme na řízky, překlopíme alobalem a bramborovou panádu pevně přitiskneme.
  5. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, řízky vybalíme z alobalu a opatrně je pomocí obracečky nebo velké lžíce přendáme na pánev. Nejprve je zprudka 2 minuty pečeme, potom zmírníme teplotu a pečeme další 3 minuty. To samé z druhé strany. Při obracení řízků buďme velmi opatrní.
  6. Česnek medvědí neboli bazalku opláchneme, dosucha otřepeme a nakrájíme na tenké proužky, silnější konce stonků odstraníme. Spolu s jarními cibulkami a créme fraiche vmícháme do zeleniny, vše prohřejeme.
  7. Na talířích upravíme zeleninu i křupavé řízky a ihned podáváme.