Špenátové lasagne s grilovanou cuketou

Ingredience


Česnek 1 ks
Cuketa 4 ks
Lasagnové plátky špenátové 160 g
Lilek 2 ks
Majoránka 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 30 g
Mozzarella 150 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 500 g
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 60 g
Voda pitná 1.5 l
Bobkový list 2 ks
Cibule 0.5 ks
Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 600 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 450 g
Muškátový květ 2 špetka
Pepř černý celý 12 ks
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve troubu předehřejeme na 200 stupňů. Zapékací mísu a grilovací pánev vytřeme olejem, na grilovací pánvi opečeme na plátky nakrájené lilky, poté je přeneseme je na savý ubrousek. V jiné pánvi na másle opečeme nadrobno nakrájený česnek, na plátky pokrájené cukety, nadrobno rozkrájenou patrželku a majoránku. Cukety opět osušíme na savém ubrousku. Do zapékací mísy vrstvíme postupně lilky, cukety, nastrouhanou Mozzarellu, rajčata a špenátové lasagnové plátky. Každou vrstvu osolíme a opepříme. Nakonec nalijeme bešamelovou omáčku, posypeme nastrouhaným Parmezánem a pečeme 35 minut v troubě.
  2. Bešamelová omáčka s cibulí:
  3. Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme, přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a vše minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko, takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.