Špenátové lasagne s grilovanou cuketou
Ingredience
Česnek |
1 ks |
Cuketa |
4 ks |
Lasagnové plátky špenátové |
160 g |
Lilek |
2 ks |
Majoránka |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mozzarella |
150 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
60 g |
Voda pitná |
1.5 l |
Bobkový list |
2 ks |
Cibule |
0.5 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
600 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
450 g |
Muškátový květ |
2 špetka |
Pepř černý celý |
12 ks |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Nejprve troubu předehřejeme na 200 stupňů. Zapékací mísu a grilovací pánev vytřeme olejem, na grilovací pánvi opečeme na plátky nakrájené lilky, poté je přeneseme je na savý ubrousek. V jiné pánvi na másle opečeme nadrobno nakrájený česnek, na plátky pokrájené cukety, nadrobno rozkrájenou patrželku a majoránku. Cukety opět osušíme na savém ubrousku. Do zapékací mísy vrstvíme postupně lilky, cukety, nastrouhanou Mozzarellu, rajčata a špenátové lasagnové plátky. Každou vrstvu osolíme a opepříme. Nakonec nalijeme bešamelovou omáčku, posypeme nastrouhaným Parmezánem a pečeme 35 minut v troubě.
- Bešamelová omáčka s cibulí:
- Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme, přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a vše minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko, takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.