Artyčoky se studenou smetanovou pórkovou omáčkou

Ingredience


Artyčoky 4 ks
Česnek 2 stroužek
Ocet vinný 1 polévková lžíce
Pórek 250 g
Sůl 2.5 kávová lžička
Voda pitná 4 l
Zakysaná smetana 325 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z velkých artyčoků odkrojíme stopky tak, abychom je mohli postavit, vložíme je do velkého hrnce s vařící osolenou vodou, vaříme zvolna přibližně 40 minut částečně zakryté pokličkou, než změknou. Zda jsou artyčoky hotové, zjistíme zatáhnutím za jeden list, měl by se snadno odlomit. Uvařené artyčoky vyjmeme drátěnou sběračkou, nechme okapat a půl hodiny vychladnout.
  2. Z každého artyčoku vytrhneme středový listový trs, okrajové listy ponecháme, vydlabeme nepoživatelnou středovou dužinu.
  3. Pórky na jemno posekáme, oloupaný česnek utřeme se solí. V misce smícháme zakysanou smetanu s pórkem, česnekovou pastou a bílým vinným octem, směs vidličkou dobře vyšleháme.
  4. Do vydlabané dutiny každého artyčoku nalijeme několik lžic omáčky a podáváme na mělkém středním talíři. Konzumujeme tak, že do omáčky namáčme odtržený okrajový list artyčoku.