Jehněčí na víně s kuskusem

Jehněčí na víně s kuskusem - obrázek

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cuketa 2 ks
Dýně 250 g
Hrušky sušené 3 polévková lžíce
Jehněčí maso 800 g
Kmín celý 1 kávová lžička
Kuskus 2.5 dl
Mandle 2 polévková lžíce
Meruňky sušené 4 polévková lžíce
Nové koření celé 4 ks
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Skořice celá 0.5 ks
Sůl 1.5 kávová lžička
Švestky sušené 4 polévková lžíce
Víno červené 3.5 dl
Voda pitná 5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Malé cukety a dýni omyjeme. Cukety a oloupanou dýni zbavíme zrníček a nakrájíme velké kostky 3 x 3 cm. Omyjeme sušené ovoce: švestky bez pecek, meruňky, hrušky. Mandle osmažíme v teflonové pánvi bez omastku dozlatova. Rozmarýn a petrželku kudrnku omyjeme a necháme okapat.
  2. 2.5 dl kuskusu dáme do mísy, zalijeme 5 dl horké vody, zakryjeme a necháme asi 10 minut nabobtnat. Tekutina by se měla do kuskusu úplně vsáknout.
  3. Dobře očištěné a omyté jehněčí nožičky osolíme, posypeme kmínem a pepřem. Ve větší zapékací míse rozpálíme olej a nožičky restujeme z každé strany dozlatova. K masu přidáme celou konzervu nakládaných rajčat, bobkový list, 0.5 ks celé skořice, nové koření, snítky rozmarýnu, vše přelijeme 2.5 dl červeného vína. Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 1 hodinu na 160 °C. Poté k masu doložíme nakrájenou dýni s cuketami a sušené ovoce. Promícháme a bez poklice pečeme minimálně 30 minut. Maso musí být měkké a musí jít od kosti. Můžeme během pečení přilít 1 dl vína.
  4. Kuskus rozdělíme na talíře, na něj položíme nožičky ozdobíme výpekem s ovocem, ozdobíme mandlemi, snítkami petrželky a podáváme.