Jehněčí na víně s kuskusem
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cuketa |
2 ks |
Dýně |
250 g |
Hrušky sušené |
3 polévková lžíce |
Jehněčí maso |
800 g |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Kuskus |
2.5 dl |
Mandle |
2 polévková lžíce |
Meruňky sušené |
4 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce |
Skořice celá |
0.5 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Švestky sušené |
4 polévková lžíce |
Víno červené |
3.5 dl |
Voda pitná |
5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Malé cukety a dýni omyjeme. Cukety a oloupanou dýni zbavíme zrníček a nakrájíme velké kostky 3 x 3 cm. Omyjeme sušené ovoce: švestky bez pecek, meruňky, hrušky. Mandle osmažíme v teflonové pánvi bez omastku dozlatova. Rozmarýn a petrželku kudrnku omyjeme a necháme okapat.
- 2.5 dl kuskusu dáme do mísy, zalijeme 5 dl horké vody, zakryjeme a necháme asi 10 minut nabobtnat. Tekutina by se měla do kuskusu úplně vsáknout.
- Dobře očištěné a omyté jehněčí nožičky osolíme, posypeme kmínem a pepřem. Ve větší zapékací míse rozpálíme olej a nožičky restujeme z každé strany dozlatova. K masu přidáme celou konzervu nakládaných rajčat, bobkový list, 0.5 ks celé skořice, nové koření, snítky rozmarýnu, vše přelijeme 2.5 dl červeného vína. Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 1 hodinu na 160 °C. Poté k masu doložíme nakrájenou dýni s cuketami a sušené ovoce. Promícháme a bez poklice pečeme minimálně 30 minut. Maso musí být měkké a musí jít od kosti. Můžeme během pečení přilít 1 dl vína.
- Kuskus rozdělíme na talíře, na něj položíme nožičky ozdobíme výpekem s ovocem, ozdobíme mandlemi, snítkami petrželky a podáváme.