Špenátová roláda s olivovým pestem a bylinkami

Ingredience


Artyčoky 2 ks
Bazalka 5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Muškátový oříšek 0.5 kávová lžička
Olej olivový 3 polévková lžíce
Olivy černé 350 g
Paprika mletá sladká 50 g
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rajčata sušená sterilovaná 50 g
Smetana 33% (šlehačka) 3 polévková lžíce
Špenát listový čerstvý 450 g
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Sýr Parmezán 50 g
Sýr smetanový tavený 45% 180 g
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Zakysaná smetana 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Několikrát dobře propláchnutý listový špenát doměkka podusíme, hodně vymačkáme a najemno posekáme. Nastrouháme muškátový oříšek, nadrobno posekáme pažitku a tymián, nastrouháme parmezán. Rozklepneme vejce, žloutky oddělíme od bílků.
  2. V míse důkladně promícháme špenát s tymiánem, pažitkou, šlehačkou, změklým máslem, žloutky a parmezánem, směs osolíme a okořeníme muškátem a pepřem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do špenátové směsi, kterou potom rozprostřeme do vymazaného a vysypaného pečícího plechu a povrch pevně uhladíme. Plech vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a při této teplotě pečeme 12-15 minut.
  3. Na vál rozložíme čistou utěrku, na kterou uložíme upečenou špenátovou placku a necháme ji vychladnout. Pára uvnitř přitom těsto udržuje jemné a formovatelné, takže se později při rolování nebude lámat.
  4. Uvaříme artyčoky, zbavíme je nepoživatelných částí, orestujeme a nakrájíme na plátky.
  5. 50 g černých vypeckovaných oliv, sušená rajčata, sušené papriky a 2 lžíce lístků bazalky nadrobno posekáme a dáme do mísy. Přidáme smetanový sýr, kysanou smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a dobře promícháme.
  6. Z vychladlého špenátového plátu odkrojíme přebytečné okraje a potřeme jej připravenou náplní. Povrch poklademe plátky artyčoků, opatrně srolujeme roládu, zabalíme ji do utěrky a dáme do ledničky na 6 hodin chladit.
  7. Potom připravíme olivové pesto: v mixeru rozmixujeme 300 g vypeckovaných černých oliv, 3 lžíce bazalky, 2 lžíce jemné strouhanky a 3 lžíce olivového oleje.
  8. Před podáváním roládu vyndáme z chladničky, necháme ohřát na pokojovou teplotu a pak nakrájíme na plátky silné asi 2 cm.
  9. Servírujeme s olivovým pestem.