Špenátová roláda s olivovým pestem a bylinkami
Ingredience
Artyčoky |
2 ks |
Bazalka |
5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Olivy černé |
350 g |
Paprika mletá sladká |
50 g |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rajčata sušená sterilovaná |
50 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 polévková lžíce |
Špenát listový čerstvý |
450 g |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
50 g |
Sýr smetanový tavený 45% |
180 g |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zakysaná smetana |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Několikrát dobře propláchnutý listový špenát doměkka podusíme, hodně vymačkáme a najemno posekáme. Nastrouháme muškátový oříšek, nadrobno posekáme pažitku a tymián, nastrouháme parmezán. Rozklepneme vejce, žloutky oddělíme od bílků.
- V míse důkladně promícháme špenát s tymiánem, pažitkou, šlehačkou, změklým máslem, žloutky a parmezánem, směs osolíme a okořeníme muškátem a pepřem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do špenátové směsi, kterou potom rozprostřeme do vymazaného a vysypaného pečícího plechu a povrch pevně uhladíme. Plech vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a při této teplotě pečeme 12-15 minut.
- Na vál rozložíme čistou utěrku, na kterou uložíme upečenou špenátovou placku a necháme ji vychladnout. Pára uvnitř přitom těsto udržuje jemné a formovatelné, takže se později při rolování nebude lámat.
- Uvaříme artyčoky, zbavíme je nepoživatelných částí, orestujeme a nakrájíme na plátky.
- 50 g černých vypeckovaných oliv, sušená rajčata, sušené papriky a 2 lžíce lístků bazalky nadrobno posekáme a dáme do mísy. Přidáme smetanový sýr, kysanou smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a dobře promícháme.
- Z vychladlého špenátového plátu odkrojíme přebytečné okraje a potřeme jej připravenou náplní. Povrch poklademe plátky artyčoků, opatrně srolujeme roládu, zabalíme ji do utěrky a dáme do ledničky na 6 hodin chladit.
- Potom připravíme olivové pesto: v mixeru rozmixujeme 300 g vypeckovaných černých oliv, 3 lžíce bazalky, 2 lžíce jemné strouhanky a 3 lžíce olivového oleje.
- Před podáváním roládu vyndáme z chladničky, necháme ohřát na pokojovou teplotu a pak nakrájíme na plátky silné asi 2 cm.
- Servírujeme s olivovým pestem.