Slaný koláč s houbami a brusinkami
Ingredience
Brusinky |
100 g |
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Citrony |
1.5 ks |
Hlíva ústřičná |
125 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mléko sójové |
5 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
200 g |
Mouka pšeničná hrubá |
20 g |
Olej sezamový |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sýr sójový - Tofu |
280 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
5 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Předem připravíme těsto:
- Do zadělávací mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme 110 g změklého másla nakrájeného na malé kousky, spojíme s moukou a ve směsi vytvoříme důlek. Rozklepneme 1 vejce, oddělíme žloutek od bílku, který odložíme na jiné použití a žloutek vyšleháme s dvěma lžícemi vody a se šťávou z jednoho citronu. Ušlehanou směs vlijeme do důlku v mouce a uhněteme těsto. Je-li příliš suché, přidáme trochu vody.
- Hotové těsto zabalíme do plastového obalu a necháme uležet v chladničce na 1-3 dny. Před přípravou koláče těsto vyválíme, vložíme do koláčové formy vymaštěné 15 g másla a vysypané hrubou moukou a před pečením necháme ještě na chvíli chladit.
- Na těsto v koláčové formě položíme pečící papír, který zatížíme kovovou poklicí nebo fazolovými zrny, aby se těsto při pečení nezvedalo. Formu pak vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a necháme péci. Po čtvrthodině pečící papír s pokličkou odstraníme a koláč dopékáme dalších 5-10 minut, až zezlátne. Formu pak vyjmeme z trouby, odložíme stranou a teplotu snížíme na 190 °C.
- Pórek posekáme na malé kousky, velké žampiony s plochými klobouky a hlívu ústřičnou nakrájíme na tenké plátky a připravíme čerstvé nebo rozmrazené brusinky. V misce vidličkou našleháme 2 vejce, usekáme 3 lžíce pažitky, z půlky citronu vymačkáme šťávu a kůru nastrouháme.
- Ve wok pánvi nebo těžké velké pánvi rozpálíme sezamový olej a v něm za stálého míchání 2-3 minuty smažíme pórek, až začne hnědnout. Přidáme houby, stále mícháme a smažíme dále 3 minuty, až houby změknou. Směs zalijeme vínem, přidáme špetku soli a dusíme zvolna 6-8 minut. Když se houby začnou smršťovat, přidáme polovinu brusinek a vše spolu vaříme 1-2 minuty, až brusinky začnou praskat a většina tekutiny je vyvařená.
- Rozmixujeme sýr tofu, mléko a vejce na jemné pyré, přidáme citronovou kůru i šťávu, pažitku, vše osolíme, opepříme a dobře promícháme.
- Houbovou směsí pokryjeme předpečený koláč, přelijeme připraveným pyré, posypeme zbývajícími brusinkami a dáme péci. Pečeme asi 35 minut, až povrch koláče zezlátne.