Slaný koláč s houbami a brusinkami

Ingredience


Brusinky 100 g
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Citrony 1.5 ks
Hlíva ústřičná 125 g
Máslo čerstvé 125 g
Mléko sójové 5 polévková lžíce
Mouka polohrubá 200 g
Mouka pšeničná hrubá 20 g
Olej sezamový 2 polévková lžíce
Pažitka 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Pórek 1 ks
Sůl 1.5 kávová lžička
Sýr sójový - Tofu 280 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
Víno bílé 5 polévková lžíce
Voda pitná 2 polévková lžíce
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Předem připravíme těsto:
  2. Do zadělávací mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme 110 g změklého másla nakrájeného na malé kousky, spojíme s moukou a ve směsi vytvoříme důlek. Rozklepneme 1 vejce, oddělíme žloutek od bílku, který odložíme na jiné použití a žloutek vyšleháme s dvěma lžícemi vody a se šťávou z jednoho citronu. Ušlehanou směs vlijeme do důlku v mouce a uhněteme těsto. Je-li příliš suché, přidáme trochu vody.
  3. Hotové těsto zabalíme do plastového obalu a necháme uležet v chladničce na 1-3 dny. Před přípravou koláče těsto vyválíme, vložíme do koláčové formy vymaštěné 15 g másla a vysypané hrubou moukou a před pečením necháme ještě na chvíli chladit.
  4. Na těsto v koláčové formě položíme pečící papír, který zatížíme kovovou poklicí nebo fazolovými zrny, aby se těsto při pečení nezvedalo. Formu pak vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a necháme péci. Po čtvrthodině pečící papír s pokličkou odstraníme a koláč dopékáme dalších 5-10 minut, až zezlátne. Formu pak vyjmeme z trouby, odložíme stranou a teplotu snížíme na 190 °C.
  5. Pórek posekáme na malé kousky, velké žampiony s plochými klobouky a hlívu ústřičnou nakrájíme na tenké plátky a připravíme čerstvé nebo rozmrazené brusinky. V misce vidličkou našleháme 2 vejce, usekáme 3 lžíce pažitky, z půlky citronu vymačkáme šťávu a kůru nastrouháme.
  6. Ve wok pánvi nebo těžké velké pánvi rozpálíme sezamový olej a v něm za stálého míchání 2-3 minuty smažíme pórek, až začne hnědnout. Přidáme houby, stále mícháme a smažíme dále 3 minuty, až houby změknou. Směs zalijeme vínem, přidáme špetku soli a dusíme zvolna 6-8 minut. Když se houby začnou smršťovat, přidáme polovinu brusinek a vše spolu vaříme 1-2 minuty, až brusinky začnou praskat a většina tekutiny je vyvařená.
  7. Rozmixujeme sýr tofu, mléko a vejce na jemné pyré, přidáme citronovou kůru i šťávu, pažitku, vše osolíme, opepříme a dobře promícháme.
  8. Houbovou směsí pokryjeme předpečený koláč, přelijeme připraveným pyré, posypeme zbývajícími brusinkami a dáme péci. Pečeme asi 35 minut, až povrch koláče zezlátne.