Tagliatelle s králíkem a hlemýždi

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Hlemýždi 16 ks
Játra králičí 2 ks
Králičí ledvinky 4 ks
Králičí prsa 2 ks
Králičí stehna 2 ks
Máslo bylinkové 100 g
Máslo čerstvé 50 g
Olej stolní 2 polévková lžíce
Olivová pasta černá 50 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rozmarýn čerstvý 2 ks
Smetana 12% (konzumní) 150 ml
Smetana 33% (šlehačka) 3 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Tagliatelle 400 g
Voda pitná 4 l
Vývar telecí 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Tagliatelle uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat. Ve větší pánvi rozpustíme bylinkové máslo. Oloupeme česnek, rozpůlíme hlemýždě, petrželku omyjeme a najemno nasekáme. Pomocí lisu na česnek česnek prolisujeme k máslu a přidáme hlemýždě. Vše zpěníme, přidáme petrželku a uvařené těstoviny. Přimícháme smetanu, vše necháme projít varem a dochutíme solí, pepřem a odstavíme.
  2. Předehřejeme troubu na 200ºC.
  3. Připravíme králičí maso. Omyjeme je a papírovou osuškou osušíme. Na pánvi rozpálíme olej. Stehna důkladně odblaníme, osolíme je a opečeme na rozpáleném oleji spolu se dvěma snítkami čerstvého rozmarýnu. Poté je odstavíme a zhruba na 12 minut vložíme do trouby. Králičí prsa okořeníme pepřem, osolíme a asi po pěti minutách přidáme ke stehnům do trouby. Ledvinky a játra překrojíme napůl, okořeníme a zhruba 3 minuty před dopečením je přidáme do trouby. Upečené maso vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odležet.
  4. Pro přípravu omáčky použijeme telecí vývar, 100 ml smetany, olivovou pastu, 50 g másla a šlehačku. Telecí vývar svaříme se smetanou na poloviční množství, přidáme olivovou pastu a mícháme, až vznikne hladká omáčka. Pánev s omáčkou stáhneme z plotny. Do omáčky rozšleháme studené máslo. Než budeme omáčku podávat, vmícháme do ní ještě šlehačku.
  5. Na talíře upravíme těstoviny, pokapeme máslem s hlemýždi a krátce gratinujeme pod grilem.
  6. Vykostíme stehna a maso pokrájíme. Na těstoviny rozdělíme od každého druhu králičího masa a pokapeme omáčkou. Zbylou omáčku podáváme s těstovinami.