Tagliatelle s králíkem a hlemýždi
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Hlemýždi |
16 ks |
Játra králičí |
2 ks |
Králičí ledvinky |
4 ks |
Králičí prsa |
2 ks |
Králičí stehna |
2 ks |
Máslo bylinkové |
100 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Olej stolní |
2 polévková lžíce |
Olivová pasta černá |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rozmarýn čerstvý |
2 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
150 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tagliatelle |
400 g |
Voda pitná |
4 l |
Vývar telecí |
100 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Tagliatelle uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat. Ve větší pánvi rozpustíme bylinkové máslo. Oloupeme česnek, rozpůlíme hlemýždě, petrželku omyjeme a najemno nasekáme. Pomocí lisu na česnek česnek prolisujeme k máslu a přidáme hlemýždě. Vše zpěníme, přidáme petrželku a uvařené těstoviny. Přimícháme smetanu, vše necháme projít varem a dochutíme solí, pepřem a odstavíme.
- Předehřejeme troubu na 200ºC.
- Připravíme králičí maso. Omyjeme je a papírovou osuškou osušíme. Na pánvi rozpálíme olej. Stehna důkladně odblaníme, osolíme je a opečeme na rozpáleném oleji spolu se dvěma snítkami čerstvého rozmarýnu. Poté je odstavíme a zhruba na 12 minut vložíme do trouby. Králičí prsa okořeníme pepřem, osolíme a asi po pěti minutách přidáme ke stehnům do trouby. Ledvinky a játra překrojíme napůl, okořeníme a zhruba 3 minuty před dopečením je přidáme do trouby. Upečené maso vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odležet.
- Pro přípravu omáčky použijeme telecí vývar, 100 ml smetany, olivovou pastu, 50 g másla a šlehačku. Telecí vývar svaříme se smetanou na poloviční množství, přidáme olivovou pastu a mícháme, až vznikne hladká omáčka. Pánev s omáčkou stáhneme z plotny. Do omáčky rozšleháme studené máslo. Než budeme omáčku podávat, vmícháme do ní ještě šlehačku.
- Na talíře upravíme těstoviny, pokapeme máslem s hlemýždi a krátce gratinujeme pod grilem.
- Vykostíme stehna a maso pokrájíme. Na těstoviny rozdělíme od každého druhu králičího masa a pokapeme omáčkou. Zbylou omáčku podáváme s těstovinami.