Špenátové ravioli s ricottou
Ingredience
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Špenát listový čerstvý |
350 g |
Sýr Parmezán |
100 g |
Sýr Ricotta |
200 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
4 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Olej olivový |
1.33 polévková lžíce |
Špenát listový čerstvý |
293.33 g |
Sůl |
1.33 špetka |
Vejce slepičí |
2.67 ks |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Špenátové listy omyjeme ve vodě a vložíme do hrnce. Necháme je dusit 5 minut, ale jen s vodou, která se udržela na listech. Poté je řádně vymačkáme a pokrájíme nadrobno. Utřeme si na hladko ricottu, špenát, 60 g nastrouhaného Parmezánu, vejce, muškátový oříšek a pepř. Špenátové těsto rozválíme na tenkou placku, kterou rozdělíme na dvě stejné části. Na jednu z nich rozložíme stejnoměrně hromádky náplně, druhou částí je přikryjeme. Mezery mezi hromádkami potřeme mírně rozšlehaným vejcem, pořádně přimáčneme a nakrájíme na čtverečky. Mezitím nalijeme do hrnce vodu, osolíme, přivedeme k varu a vaříme v ní 5 minut ravioli. Poté důkladně scedíme, na talíři posypeme nastrouhaným Parmezánem a podáváme.
- Vaječné těstovniy špenátové:
- V 1 litru vody vaříme čerstvý špenát přibližně minutu, potom ho nadrobno nakrájíme, pořádně vymačkáme přebytečnou tekutinu.
- Na vál prosejeme 200 g mouky, osolíme. Uprostřed prstem uděláme důlek, do kterého vložíme mírně rozšlehaná vejce, olivový olej a nakrájený špenát. Rukama vypracujeme hladké těsto. Zbylých 50 g mouky si necháme na občasné posypání válu, aby se těsto na něj nelepilo. Když máme těsto vypracované a hladké, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 30 minut odstát. Potom opět rozválíme válečkem nebo strojkem na těstoviny. Vykrajujeme těstoviny libovolného tvaru, případně můžeme opět použít strojek, máme-li k němu speciální krájecí nástavce.
- Takto vyrobené těstoviny vaříme v mírně osolené vodě přibližně 5 minut.