Srnčí guláš s kořenovou zeleninou
Ingredience
Bobkový list |
2 g |
Celer bulvový |
80 g |
Česnek |
3 stroužek |
Chléb celozrnný pšeničný Graham |
360 g |
Cibule |
700 g |
Jíška hotová tmavá |
30 g |
Kosti hovězí řídké |
200 g |
Mrkev kořen |
120 g |
Nové koření celé |
4 g |
Paprika mletá sladká |
10 g |
Pepř černý celý |
4 g |
Pepř černý mletý |
2 g |
Petržel kořen |
50 g |
Protlak rajčatový |
80 g |
Sádlo škvařené |
50 g |
Smetana 12% (konzumní) |
100 ml |
Srnčí plec |
800 g |
Sůl |
8 g |
Víno červené |
200 ml |
Voda pitná |
1500 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Srnčí maso odřežeme od kostí, nakrájíme na kostky, kosti dáme pryč, cibuli očistíme, rozkrájíme na drobné kostičky, očištěnou mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubém struhadle, česnek prolisujeme.
- Ve větším hrnci na sádle zpěníme cibuli, přisypeme maso, zprudka osmažíme a podusíme ve vlastní šťávě. Když se šťáva téměř odpaří, maso osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, okořeníme celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, podlijeme vodou, přiložíme ořezané srnčí kosti, hovězí kosti, přilijeme červené víno a dusíme, dokud maso nezačne měknout. Nyní přidáme nastrouhanou zeleninu, česnek, rajčatový protlak, zahustíme jíškou, zjemníme smetanou a dodusíme. Z uvařeného guláše vyndáme kosti a celé koření.