Jogurtový sýr s bylinkami
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Jogurt bílý |
1350 ml |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Rajčata |
5 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Jogurt osolíme a vlijeme do cedníku, vyloženého hustou látkou (mušelín nebo gáza), cedník s jogurtem umístíme nad nádobu, do které bude okapávat syrovátka. Necháme prokapávat přes noc. Vzniklý jemný sýr rozdělíme do malých mističek, které uložíme na 24 hodin do ledničky.
- Nasekáme bylinky – mátu, majoránku, estragon, na kolečka nakrájíme rajčata.
- Jednotlivé porce sýra vyklepneme z mističek, pokrájíme na kousky, které položíme na plátky rajčat. Podáváme posypané nasekanými bylinkami nebo mletou paprikou.
- Chceme-li sýr uchovat po delší dobu, necháme mističky s okapaným jogurtem v ledničce ještě 2 - 4 dny. Pak je naskládáme do sklenice, zasypeme bylinkami a zalijeme olivovým olejem.