Jogurtový sýr s bylinkami

Ingredience


Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Jogurt bílý 1350 ml
Olej olivový 5 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Rajčata 5 ks
Sůl 2 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jogurt osolíme a vlijeme do cedníku, vyloženého hustou látkou (mušelín nebo gáza), cedník s jogurtem umístíme nad nádobu, do které bude okapávat syrovátka. Necháme prokapávat přes noc. Vzniklý jemný sýr rozdělíme do malých mističek, které uložíme na 24 hodin do ledničky.
  2. Nasekáme bylinky – mátu, majoránku, estragon, na kolečka nakrájíme rajčata.
  3. Jednotlivé porce sýra vyklepneme z mističek, pokrájíme na kousky, které položíme na plátky rajčat. Podáváme posypané nasekanými bylinkami nebo mletou paprikou.
  4. Chceme-li sýr uchovat po delší dobu, necháme mističky s okapaným jogurtem v ledničce ještě 2 - 4 dny. Pak je naskládáme do sklenice, zasypeme bylinkami a zalijeme olivovým olejem.