Chlebové šátečky plněné masem
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
5 g |
Droždí |
20 g |
Hovězí maso mleté |
600 g |
Mandle |
50 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mouka pšeničná hladká |
0.5 kg |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Tuk rostlinný |
10 g |
Voda pitná |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Nejprve připravíme chlebové těsto: v misce smícháme trochu vody s cukrem a droždím, necháme vzejít kvásek. Do větší mísy prosejeme zbytek mouky, mírně osolíme, smícháme se vzešlým kváskem a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté na pomoučněném válu rozdělíme na osm bochánků, necháme kynout dalších 10 až 15 minut. Pak bochánky rozválíme na 12 placek a necháme ještě 30 minut odpočinout.
- V době, kdy nám kyne těsto, si připravíme masovou náplň. Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno, mandle spaříme, oloupeme a nastrouháme. V misce nakrájenou cibuli a nastrouhané mandle smícháme s mletým masem a máslem, podle chuti opepříme, osolíme.
- Masovou směs rozdělíme na chlebové placky, ty následně v půlce přeložíme, aby vypadaly jako půlměsíc. Okraje potřeme bílkem, nebudou se od sebe odlepovat.
- Plněné chlebové placky pečeme 10 až 15 minut na vymaštěném plechu v troubě, předehřáté na 200 stupňů, dokud nemají zlatavou barvu.