Chlébové šátečky plněné vajíčkovou nádivkou
Ingredience
Cukr krupice |
5 g |
Droždí |
20 g |
Mouka pšeničná hladká |
0.5 kg |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Sýr smetanový tavený 45% |
600 g |
Tuk rostlinný |
10 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Nejdříve připravíme chlebové těsto. V misce smícháme trochu vody s cukrem, droždím a necháme vzejít kvásek. Do větší mísy prosejeme zbytek mouky, mírně ji osolíme, smícháme se vzešlým kváskem a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté na pomoučněném vále rozdělíme na osm bochánků a necháme kynout dalších 10 - 15 minut. Pak bochánky rozválíme na 12 placek a necháme ještě 30 minut odpočinout.
- V době, kdy těsto kyne, připravíme nádivku. Vejce uvaříme natrdo, pak necháme pod proudem studené vody vychladit, oloupeme je, nadrobno nasekáme. Na jemno rozsekáme i petrželovou nať, v misce připravenou petrželku a vajíčka smícháme se sýrem, podle chuti případně osolíme, opepříme.
- Vajíčkovo-sýrovou směs rozdělíme na chlebové placky a ty v půlce přeložíme do tvaru půlměsíce. Okraje potřeme bílkem, aby se od sebe neodlepovaly.
- Plněné chlebové placky pečeme 10 - 15 minut na vymaštěném plechu v troubě, předehřáté na 200 stupňů, dokud nemají zlatavou barvu.