Klasický bramborový salát s kořenovou zeleninou
Ingredience
Brambory zimní |
1400 g |
Celer bulvový |
350 g |
Cibule |
2 ks |
Citrony |
1 ks |
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
225 g |
Mrkev kořen |
350 g |
Okurky nakládané |
185 g |
Olej stolní |
6 polévková lžíce |
Petržel kořen |
350 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vejce uvaříme natvrdo, vychladlá je oloupeme a mřížkou na krájení vajec je rozdělíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme ji nadrobno. Brambory důkladně kartáčkem očistíme pod tekoucí vodou, uvaříme je do měkka. Vaříme na mírném ohni - zvolna, pomalu, aby nepopraskaly. Následně je necháme vychladnout, opatrně je oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme je do velké mísy, do které budeme přidávat další ingredience salátu. Kořenovou zeleninu - mrkev, celer, a kořen petržele oloupeme a dáme vařit do hrnce s vodou tak, že mrkev rozřízneme podélně na dvě poloviny, celer rozčtvrtíme a kořen petržele vaříme vcelku. Zeleninu vaříme 7 - 10 minut aby byla měkká, ale aby se nerozpadala po napíchnutí vidličkou. Uvařenou zeleninu vyjmeme z vývaru děrovanou naběračkou a necháme ji vystydnout.
- Po vystydnutí ji nakrájíme na malé kostičky v podobné velikosti jako jsme pokrájeli brambory. Vývar ze zeleniny uschováme, můžeme ho použít k přípravě jiných jídel. Nakrájenou zeleninu a nasekanou cibuli vsypeme do mísy.
- Do mísy přidáme sterilované okurky, nakrájené na stejné kostičky. Do této směsi přimícháme citrónovou šťávu, hořčici a olej. Vše důkladně promícháme a necháme uležet v lednici, nebo v chladném sklepě několik hodin - nejlépe do druhého dne. Salát podáváme k různým masům, nebo i samotný s bílým pečivem.