Špízy z vepřového masa, manga a plísňovým sýrem

Ingredience


Chilli paprička 1 ks
Hořčice kremžská 2 kávová lžička
Limetka 1 ks
Mango 1 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Med včelí 1 kávová lžička
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Sýr Niva (Rokfór) 150 g
Tymián čerstvý 2 ks
Vepřové kotlety 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso zbavíme šlach i větších kousků tuku, krátce opláchneme studenou vodou a osušíme. Tymián opláchneme, dosucha otřepeme, lístky otrháme od stonků, smícháme s hořčicí. Maso osolíme, opepříme a tence potřeme hořčičnou směsí. V pánvi rozehřejeme máslo a olej. Maso opékáme při střední teplotě 15 - 18 minut (podle velikosti masa). Po vyjmutí z pánve ho zabalíme do alobalu a necháme vychladnout.
  2. Mezitím oloupeme mango, dužinu oddělíme od pecky a nakrájíme na asi 2 cm velké kostky. Chilli papričku omyjeme, odkrojíme stopku, i se semínky jemně nasekáme.
  3. Z limetky vymačkanou šťávu smícháme s chilli, medem a vmícháme kostičky manga. Sýr nakrájíme na asi 1,5 cm velké kostky, aby se po napíchnutí na špíz nerozpadávaly, maso nakrájíme na přibližně dvoucentimetrové kostky.
  4. Na ocelový nebo dřevěný špíz napíchneme vždy kousek masa, kostičku manga a kostku sýra. Po upečení skládáme na podnos nebo mísu.