Nákyp s chřestem a mušlemi

Ingredience


Bujón houbový 2 dl
Chřest bílý 400 g
Cibule 1 ks
Kari koření 1 kávová lžička
Kerblík 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 3.5 polévková lžíce
Mušle slávky 500 g
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 dl
Sýr Čedar 130 g
Veka 60 g
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci přivedeme k varu 2 l vody. Mušle necháme rozmrazit v chladničce, dobře je promyjeme a vložíme do vroucí vody. Snížíme teplotu a vaříme je 5-7 minut při 60°C. Povařené mušle nakrájíme na plátky.
  2. Cibuli očistíme a drobně nakrájíme. Chřest očistíme, omyjeme, odkrojíme spodní tvrdší části a pokrájíme ho na dílky asi 3-4 cm dlouhé. Bílou veku nakrájíme na kostky, dáme do misky a přelijeme je rozpuštěným máslem (2.5 lžíce).
  3. V rendlíku si přivedeme k varu houbový bujón a přimícháme do něj 1.5 dl sladké smetany. Omyjeme kerblík a drobně ho nakrájíme.
  4. V druhém rendlíku na rozpáleném másle (1 lžíce) si zpěníme cibuli. Opatrně přilijeme uvařený bujón se smetanou, přimícháme kari koření, pepř a 50 g nastrouhaného sýru. Přimícháme pokrájený chřest s mušlemi, kostky veky, vše dobře promícháme s kerblíkem. Směs dáme do zapékací mísy, povrch posypeme 80 g nastrouhaného sýru a pečeme v předehřáté troubě na 220°C přibližně 15 minut dozlatova.
  5. Nákyp servírujeme horký.