Nákyp s chřestem a mušlemi
Ingredience
Bujón houbový |
2 dl |
Chřest bílý |
400 g |
Cibule |
1 ks |
Kari koření |
1 kávová lžička |
Kerblík |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
3.5 polévková lžíce |
Mušle slávky |
500 g |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
Sýr Čedar |
130 g |
Veka |
60 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrnci přivedeme k varu 2 l vody. Mušle necháme rozmrazit v chladničce, dobře je promyjeme a vložíme do vroucí vody. Snížíme teplotu a vaříme je 5-7 minut při 60°C. Povařené mušle nakrájíme na plátky.
- Cibuli očistíme a drobně nakrájíme. Chřest očistíme, omyjeme, odkrojíme spodní tvrdší části a pokrájíme ho na dílky asi 3-4 cm dlouhé. Bílou veku nakrájíme na kostky, dáme do misky a přelijeme je rozpuštěným máslem (2.5 lžíce).
- V rendlíku si přivedeme k varu houbový bujón a přimícháme do něj 1.5 dl sladké smetany. Omyjeme kerblík a drobně ho nakrájíme.
- V druhém rendlíku na rozpáleném másle (1 lžíce) si zpěníme cibuli. Opatrně přilijeme uvařený bujón se smetanou, přimícháme kari koření, pepř a 50 g nastrouhaného sýru. Přimícháme pokrájený chřest s mušlemi, kostky veky, vše dobře promícháme s kerblíkem. Směs dáme do zapékací mísy, povrch posypeme 80 g nastrouhaného sýru a pečeme v předehřáté troubě na 220°C přibližně 15 minut dozlatova.
- Nákyp servírujeme horký.