Limetkové hovězí kostky

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Cukr třtinový 1 kávová lžička
Hovězí roštěnka vys. peč. 750 g
Hovězí vývar základní 2.5 dl
Limetka 2 ks
Olej sezamový 3 polévková lžíce
Pasta Sambal Oelek 1 polévková lžíce
Pepř bílý 1 kávová lžička
Pepř citronový 2 špetka
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Pivo tmavé 12% 4,0% obj. 0.5 dl
Rýže dušená 200 g
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Maso odložíme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme s pivem.
  2. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme, česnek utřeme. Petrželku kudrnku omyjeme a odložíme na ozdobu. Omyté, chemicky neošetřené limetky pokrájíme na tenká kolečka. Kolečka z 1 limetky nakrájíme na tenké nudličky a dáme je do misky. Přidáme 1 lžičku třtinového cukru, 2 špetky bílého pepře a promícháme. Další limetku odložíme na ozdobu.
  3. V hlubší pánvi si rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli dorůžova, přidáme maso, orestujeme ho dozlatova (z každé strany po 2 minutách), poté vše promícháme s česnekem, restujeme asi 1 minutu, přidáme na nudličky limetku, 1 lžíci pasty Sambal Oelek, dobře promícháme a přilijeme hovězí vývar. Zmírníme teplotu a pod pokličkou dusíme přibližně 90 minut doměkka.
  4. Pikantní limetkové maso servírujeme s dušenou rýží, ozdobené plátky limetky a snítky petrželky.