Limetkové hovězí kostky
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Cukr třtinový |
1 kávová lžička |
Hovězí roštěnka vys. peč. |
750 g |
Hovězí vývar základní |
2.5 dl |
Limetka |
2 ks |
Olej sezamový |
3 polévková lžíce |
Pasta Sambal Oelek |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Pepř citronový |
2 špetka |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Pivo tmavé 12% 4,0% obj. |
0.5 dl |
Rýže dušená |
200 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Maso odložíme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme s pivem.
- Očištěnou cibuli drobně pokrájíme, česnek utřeme. Petrželku kudrnku omyjeme a odložíme na ozdobu. Omyté, chemicky neošetřené limetky pokrájíme na tenká kolečka. Kolečka z 1 limetky nakrájíme na tenké nudličky a dáme je do misky. Přidáme 1 lžičku třtinového cukru, 2 špetky bílého pepře a promícháme. Další limetku odložíme na ozdobu.
- V hlubší pánvi si rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli dorůžova, přidáme maso, orestujeme ho dozlatova (z každé strany po 2 minutách), poté vše promícháme s česnekem, restujeme asi 1 minutu, přidáme na nudličky limetku, 1 lžíci pasty Sambal Oelek, dobře promícháme a přilijeme hovězí vývar. Zmírníme teplotu a pod pokličkou dusíme přibližně 90 minut doměkka.
- Pikantní limetkové maso servírujeme s dušenou rýží, ozdobené plátky limetky a snítky petrželky.