Vánoční pudink po anglicku

Vánoční pudink po anglicku - obrázek

Ingredience


Bonbony želé medvídci 375 g
Čokoládové kousky 250 g
Cukr třtinový 250 g
Datle 200 g
Koňak Armaňak 100 ml
Koření perníkové 1 kávová lžička
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Likér krémový - Baileys 60 ml
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Muškátový oříšek 0.5 kávová lžička
Rozinky tmavé 150 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Soda jedlá 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na mírném ohni v hrnci vaříme směs želé s nadrobno nasekanými datlemi, opláchnutými rozinkami, vodou a jedlou sodou. Směs přivedeme k varu, přidáme máslo a mícháme dokud se máslo nerozpustí, stáhneme z ohně, přilejeme koňak a nechámne chladnout.
  2. Vychladlou směs přelijeme do větší mísy a přimícháme rozšlehaná vejce, hnědý nerafinovaný cukr, mouku s práškem do pečiva, perníkové koření, mletou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a čokoládové vločky.
  3. Připravenou směs nalijeme do ohnivzdorné formy (objem asi 2 l), uzavřeme pokličkou nebo pečicím papírem a folií a zajistíme gumičkou. Uzavřenou formu zavěsíme do hrnce s vroucí vodou a v páře na mírném ohni vaříme 4-5 hodin, vytáhneme z hrnce a necháme vychladnout.
  4. Pudink můžeme připravit den předem nebo ho vařit v páře 1-2 hodiny v den podávání.