Vánoční pudink po anglicku
Ingredience
Bonbony želé medvídci |
375 g |
Čokoládové kousky |
250 g |
Cukr třtinový |
250 g |
Datle |
200 g |
Koňak Armaňak |
100 ml |
Koření perníkové |
1 kávová lžička |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Likér krémový - Baileys |
60 ml |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Rozinky tmavé |
150 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
250 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 300 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Na mírném ohni v hrnci vaříme směs želé s nadrobno nasekanými datlemi, opláchnutými rozinkami, vodou a jedlou sodou. Směs přivedeme k varu, přidáme máslo a mícháme dokud se máslo nerozpustí, stáhneme z ohně, přilejeme koňak a nechámne chladnout.
- Vychladlou směs přelijeme do větší mísy a přimícháme rozšlehaná vejce, hnědý nerafinovaný cukr, mouku s práškem do pečiva, perníkové koření, mletou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a čokoládové vločky.
- Připravenou směs nalijeme do ohnivzdorné formy (objem asi 2 l), uzavřeme pokličkou nebo pečicím papírem a folií a zajistíme gumičkou. Uzavřenou formu zavěsíme do hrnce s vroucí vodou a v páře na mírném ohni vaříme 4-5 hodin, vytáhneme z hrnce a necháme vychladnout.
- Pudink můžeme připravit den předem nebo ho vařit v páře 1-2 hodiny v den podávání.