Vepřové kotlety v mandlovém županu
Ingredience
Hrušky |
2 ks |
Mandle |
150 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
řepkový olej |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Vepřové kotlety |
720 g |
Víno červené |
0.125 l |
Vývar drůbeží |
0.125 l |
Zelí hlávkové červené |
400 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Na ploché míse nebo v hlubokém talíři smícháme nasekané mandle, tymián, sůl a pepř.
- Vepřové kotlety krátce opláchneme studenou vodou, důkladně osušíme kuchyňským papírem a několikrát obrátíme v mandlové směsi. Mandlovou panádu pevně přitiskneme.
- V pánvi rozehřejeme při střední teplotě olej. Kotlety vložíme do pánve, zvýšíme teplotu a opékáme asi 5 minut. Otočíme a kotlety z druhé strany opékáme rovněž 5 minut dozlatova. Potom je vyndáme z pánve, vložíme do ohnivzdorné mísy a dopečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Vypečená šťáva šťáva by měla být po dopečení světlá.
- Pánev vytřeme kuchyňským papírem jen tak, aby zůstala lehce mastná. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince a zbytky po stopkách a dužinu nakrájíme na špalíky. Z červeného zelí odstraníme vrchní listy, hlávku rozkrojíme, odstraníme košťál a listy nakrájíme na proužky.
- Rozpálíme pánev a vsypeme nakrájené hrušky. Snížíme teplotu a mícháme, dokud hrušky nezhnědnou. Přidáme červené zelí, přilijeme víno nebo vodu a při nízké teplotě zakryté dusíme, dokud zelí nezměkne.
- Na talíře rozdělíme zelí a hrušky, maso vyndáme z trouby a na každý talíř dáme jednu kotletu v županu.