Provensálské vepřové s olivami
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Hříbky čerstvé |
200 g |
Libeček |
1 polévková lžíce |
Maizena - kukuřičný škrob |
0.5 polévková lžíce |
Majoránka |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Olivy černé |
2 polévková lžíce |
Olivy zelené |
2 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika zelená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Provensálské koření |
1 kávová lžička |
Rajčata |
400 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vepřové kotlety |
800 g |
Víno červené |
1.4 dl |
Voda pitná |
0.6 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřovou kotletu bez kosti omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky.
- Očistíme a omyjeme hříbky a pokrájíme je na silnější plátky. Očištěnou cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno. Omyté papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Nakládané černé i zelené olivy scedíme. Rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou a nakrájíme na kostičky. Omyjeme snítku libečku, petrželky a čerstvé majoránky. Bylinky svážeme.
- Ve velké pánvi rozpálíme olej, maso orestujeme z každé strany dozlatova. Restujeme přibližně 1.5 minuty z každé strany, poté osolíme, opepříme, přidáme cibuli s česnekem, houby, papriku, bobkový list, svázané bylinky a promícháme. Smažíme vše za stálého míchání přibližně 3-5 minut, přimícháme rajčata a olivy. Přilijeme víno a pod pokličkou dusíme 90 minut.
- V hrnečku s 0.6 dl vody rozmícháme 0.5 lžíce Maizeny. Když je maso měkké, připravený škrob za stálého míchání přilijeme k masu a vaříme asi 0.5-1 minutu do zhoustnutí. Podle chuti dosolíme a dochutíme pepřem.