Jehněčí kotlety s hráškovou salsou
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Jehněčí kotlety |
600 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Oregano sušené |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Rajčata |
4 ks |
Sůl |
2 špetka |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
Balsamico ocet |
1 kávová lžička |
Česnek |
1 stroužek |
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Hrášek mražený |
300 g |
Jogurt bílý |
150 g |
Máta |
6 ks |
Pažitka |
6 ks |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Smetana zakysaná 14% |
3 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 75 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme a prolisujeme česnek, smícháme s olivovým olejem, tymiánem a oregánem. Jehněčí kotlety osušíme, potřeme marinádou, zakryté necháme alespoň 60 minut marinovat v chladničce.
- Salsa:
- Nerozmrazený hrášek vložíme na pařák, přikryjeme a během 3 minut uvaříme. Česnek oloupeme, jemně nasekáme, pažitku opláchneme, do sucha otřepeme a nakrájíme.
- Do mixéru vsypeme hrášek, citrónovou šťávu a kůru, ocet, umixujeme na pyré. Vmícháme jogurt, kysanou smetanu, mátu, česnek, pažitku. Salsu dochutíme solí a pepřem.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, odstraníme zbytky po stopkách. Rajčata dáme do lehce vymaštěné ohnivzdorné mísy a pečeme v předehřáté troubě 20 minut. Rozpálíme pánev, jehněčí kotlety na ní opékáme po každé straně 3 - 5minut. Nakonec osolíme a opepříme. Podáváme s rajčaty a hráškovou salsou, ozdobíme lístky máty.