Vietnamské rolky se zelím a arašídovou omáčkou

Ingredience


Bazalka 2 polévková lžíce
Česnek 5 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Cibulka jarní 5 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Koriandr čerstvý 0.5 kávová lžička
Krevety tygří - loupané 300 g
Máslo arašídové 5 polévková lžíce
Máta 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Nudle skleněné 50 g
Ocet rýžový 3 polévková lžíce
Olej arašídový (podzemnicový) 2 polévková lžíce
Omáčka Hoisin 3 polévková lžíce
Omáčka rybí 1.5 polévková lžíce
Ořechy burské pražené 8 polévková lžíce
Protlak rajčatový 1.5 polévková lžíce
Rýžový papír 16 ks
Voda pitná 200 ml
Zelí čínské 200 g
Zelí hlávkové bílé 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Krevety uvaříme a nakrájíme nadrobno, bazalku, mátu a koriandr nasekáme na jemno. Čínské a hlávkové zelí pokrájíme na malé kousky, cibulky na plátky, mrkev nastrouháme. Pražené arašídy umeleme.
  2. Oloupeme a prolisujeme česnek, chilli papričku sekáme nadrobno a obojí vložíme do pánve s rozpáleným olejem, smažíme 2 minuty, poté přidáme arašídové máslo, rajčatový protlak, omáčku hoisin, cukr, půl lžíce rybí omáčky, 4 lžíce mletých arašídů, přilijeme vodu a za neustálého šlehání přivedeme k varu. Zvolna vaříme 2 minuty, dokud směs trochu nenabude.
  3. Skleněné nudle namočíme na 10 minut do misky s horkou vodou. Slijeme je, opláchneme proudem studené vody, nasekáme na malé kousky a přidáme ocet, lžíci rybí omáčky, 4 lžíce mletých arašídů a usekané krevety. Do směsi přidáme bazalku, mátu, koriandr, obojí zelí, cibulky, mrkev a vše řádně promícháme.
  4. Rýžový papír namočíme na 30 vteřin do teplé vody a položíme na rovnou plochu. Papír poklademe malým množstvím připravené náplně a svineme do rolky. Kraje papíru stáčíme dovnitř, aby náplň nevytékala. Tímto způsobem pokračujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechnu náplň.
  5. Rolky servírujeme překrojené napůl, jednu polovinu přeloženou přes druhou. Omáčku podáváme zvlášť v malé misce.