Vietnamské rolky se zelím a arašídovou omáčkou
Ingredience
Bazalka |
2 polévková lžíce |
Česnek |
5 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibulka jarní |
5 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Koriandr čerstvý |
0.5 kávová lžička |
Krevety tygří - loupané |
300 g |
Máslo arašídové |
5 polévková lžíce |
Máta |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nudle skleněné |
50 g |
Ocet rýžový |
3 polévková lžíce |
Olej arašídový (podzemnicový) |
2 polévková lžíce |
Omáčka Hoisin |
3 polévková lžíce |
Omáčka rybí |
1.5 polévková lžíce |
Ořechy burské pražené |
8 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
1.5 polévková lžíce |
Rýžový papír |
16 ks |
Voda pitná |
200 ml |
Zelí čínské |
200 g |
Zelí hlávkové bílé |
100 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Krevety uvaříme a nakrájíme nadrobno, bazalku, mátu a koriandr nasekáme na jemno. Čínské a hlávkové zelí pokrájíme na malé kousky, cibulky na plátky, mrkev nastrouháme. Pražené arašídy umeleme.
- Oloupeme a prolisujeme česnek, chilli papričku sekáme nadrobno a obojí vložíme do pánve s rozpáleným olejem, smažíme 2 minuty, poté přidáme arašídové máslo, rajčatový protlak, omáčku hoisin, cukr, půl lžíce rybí omáčky, 4 lžíce mletých arašídů, přilijeme vodu a za neustálého šlehání přivedeme k varu. Zvolna vaříme 2 minuty, dokud směs trochu nenabude.
- Skleněné nudle namočíme na 10 minut do misky s horkou vodou. Slijeme je, opláchneme proudem studené vody, nasekáme na malé kousky a přidáme ocet, lžíci rybí omáčky, 4 lžíce mletých arašídů a usekané krevety. Do směsi přidáme bazalku, mátu, koriandr, obojí zelí, cibulky, mrkev a vše řádně promícháme.
- Rýžový papír namočíme na 30 vteřin do teplé vody a položíme na rovnou plochu. Papír poklademe malým množstvím připravené náplně a svineme do rolky. Kraje papíru stáčíme dovnitř, aby náplň nevytékala. Tímto způsobem pokračujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechnu náplň.
- Rolky servírujeme překrojené napůl, jednu polovinu přeloženou přes druhou. Omáčku podáváme zvlášť v malé misce.