Tagliatelle s pečeným lilkem a ricottou

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Jogurt bílý 150 g
Lilek 2 ks
Olej olivový 4 polévková lžíce
Olej stolní 6 polévková lžíce
Pažitka 0.5 hrst
Pepř černý mletý 1 špetka
Ricotta 100 g
Šalotka 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Tagliatelle 400 g
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Předehřejeme troubu na 250°C (horkovzdušnou na 200°C). Omyjeme lilky, očistíme je a osušíme. Jeden dáme prozatím stranou, druhý potřeme polovinou oleje, propícháme vidličkou a vložíme do trouby, kde ho pečeme přibližně 30 minut, dokud slupka nezčerná. Poté ho vyjmeme, rozkrojíme a vyškrábeme dužinu. Oloupeme stroužky česneku, šalotku oloupeme, omyjeme a spolu s česnekem, dužinou z lilku, citronovou šťávou a olivovým olejem vše rozmixujeme na jemné pyré. Vmícháme jogurt, dochutíme solí a pepřem.
  2. Tagliatelle uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Rozdrobíme ricottu, lilek, který jsme na začátku dali stranou, pokrájíme na kolečka. Na pánvi rozpálíme zbytek oleje, vložíme plátky lilku a z obou stran lehce osmažíme.
  3. Uvařené nudle scedíme a necháme okapat. Opláchneme pažitku, osušíme a nasekáme na jemno. Těstovny, lilek a sýr smícháme, upravíme na talíře, přelité omáčkou a posypané pažitkou podáváme.