Tagliatelle s pečeným lilkem a ricottou
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Jogurt bílý |
150 g |
Lilek |
2 ks |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Olej stolní |
6 polévková lžíce |
Pažitka |
0.5 hrst |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Ricotta |
100 g |
Šalotka |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tagliatelle |
400 g |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Předehřejeme troubu na 250°C (horkovzdušnou na 200°C). Omyjeme lilky, očistíme je a osušíme. Jeden dáme prozatím stranou, druhý potřeme polovinou oleje, propícháme vidličkou a vložíme do trouby, kde ho pečeme přibližně 30 minut, dokud slupka nezčerná. Poté ho vyjmeme, rozkrojíme a vyškrábeme dužinu. Oloupeme stroužky česneku, šalotku oloupeme, omyjeme a spolu s česnekem, dužinou z lilku, citronovou šťávou a olivovým olejem vše rozmixujeme na jemné pyré. Vmícháme jogurt, dochutíme solí a pepřem.
- Tagliatelle uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Rozdrobíme ricottu, lilek, který jsme na začátku dali stranou, pokrájíme na kolečka. Na pánvi rozpálíme zbytek oleje, vložíme plátky lilku a z obou stran lehce osmažíme.
- Uvařené nudle scedíme a necháme okapat. Opláchneme pažitku, osušíme a nasekáme na jemno. Těstovny, lilek a sýr smícháme, upravíme na talíře, přelité omáčkou a posypané pažitkou podáváme.