Jelení guláš z marinovaného masa

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Chléb konzumní 100 g
Cibule 250 g
Feferony 25 g
Jehličí borové 100 g
Jelení maso 1000 g
Ořechy vlašské 60 g
Paprika mletá sladká 20 g
Pepř černý mletý 2 g
Protlak rajčatový 80 g
Sádlo škvařené 100 g
Sůl 8 g
Švestky sušené 100 g
Víno červené 150 ml
Voda pitná 200 ml
Vývar z hovězích kostí 1200 ml
Worcester (worcesterská omáčka) 5 ml
Žampiony čerstvé 150 g
Bobkový list 3 g
Celer bulvový 50 g
Mrkev kořen 50 g
Nové koření celé 5 g
Ocet vinný 150 ml
Pepř černý celý 5 g
Petržel kořen 30 g
Voda pitná 2 l
Česnek 2 stroužek
Koření Zvěřina 7 g
Olej slunečnicový 80 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso naložíme den předem. Očištěnou mrkev, petržel, celer nastrouháme nahrubo, zalijeme vodou, přilijeme ocet, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a do tohoto nálevu ponoříme maso.
  2. Druhý den maso vyjmeme, nakrájíme na kostky, posypeme zvěřinovým kořením, prolisovaným česnekem, zalijeme olejem a necháme asi 2 hodiny marinovat.
  3. Předem připravíme vývar z jehličí. Do rendlíku nasypeme jehličí, zalijeme vodou a povaříme 10 minut. Vývar přecedíme, jehličí vyhodíme a vývar zatím dáme stranou. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, feferonky bez semínek nasekáme najemno, švestky namočíme, žampiony nakrájíme na plátky, chlebovou střídku natrháme na malé kousíčky, vlašské ořechy nadrtíme, česnek prolisujeme.
  4. V hrnci roztavíme sádlo, přisypeme cibuli, osmahneme, posypeme mletou paprikou, orestujeme, přidáme rajčatový protlak, česnek, feferonky, zalijeme hovězím vývarem, provaříme, přidáme maso, švestky, žampiony, zakápneme worcesterem a dusíme téměř doměkka. Přihodíme natrhaný chléb, přilijeme červené víno, vývar z jehličí, podle chuti osolíme, opepříme a dodusíme.
  5. Guláš rozdělíme na talíře a posypeme drcenými ořechy.