Jelení guláš z marinovaného masa
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Chléb konzumní |
100 g |
Cibule |
250 g |
Feferony |
25 g |
Jehličí borové |
100 g |
Jelení maso |
1000 g |
Ořechy vlašské |
60 g |
Paprika mletá sladká |
20 g |
Pepř černý mletý |
2 g |
Protlak rajčatový |
80 g |
Sádlo škvařené |
100 g |
Sůl |
8 g |
Švestky sušené |
100 g |
Víno červené |
150 ml |
Voda pitná |
200 ml |
Vývar z hovězích kostí |
1200 ml |
Worcester (worcesterská omáčka) |
5 ml |
Žampiony čerstvé |
150 g |
Bobkový list |
3 g |
Celer bulvový |
50 g |
Mrkev kořen |
50 g |
Nové koření celé |
5 g |
Ocet vinný |
150 ml |
Pepř černý celý |
5 g |
Petržel kořen |
30 g |
Voda pitná |
2 l |
Česnek |
2 stroužek |
Koření Zvěřina |
7 g |
Olej slunečnicový |
80 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Maso naložíme den předem. Očištěnou mrkev, petržel, celer nastrouháme nahrubo, zalijeme vodou, přilijeme ocet, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a do tohoto nálevu ponoříme maso.
- Druhý den maso vyjmeme, nakrájíme na kostky, posypeme zvěřinovým kořením, prolisovaným česnekem, zalijeme olejem a necháme asi 2 hodiny marinovat.
- Předem připravíme vývar z jehličí. Do rendlíku nasypeme jehličí, zalijeme vodou a povaříme 10 minut. Vývar přecedíme, jehličí vyhodíme a vývar zatím dáme stranou. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, feferonky bez semínek nasekáme najemno, švestky namočíme, žampiony nakrájíme na plátky, chlebovou střídku natrháme na malé kousíčky, vlašské ořechy nadrtíme, česnek prolisujeme.
- V hrnci roztavíme sádlo, přisypeme cibuli, osmahneme, posypeme mletou paprikou, orestujeme, přidáme rajčatový protlak, česnek, feferonky, zalijeme hovězím vývarem, provaříme, přidáme maso, švestky, žampiony, zakápneme worcesterem a dusíme téměř doměkka. Přihodíme natrhaný chléb, přilijeme červené víno, vývar z jehličí, podle chuti osolíme, opepříme a dodusíme.
- Guláš rozdělíme na talíře a posypeme drcenými ořechy.