Makarony se sardelovo-olivovou pastou
Ingredience
Artyčoky sterilované |
200 g |
Česnek |
1 stroužek |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Koňak Armaňak |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
6 polévková lžíce |
Olivy zelené |
75 g |
Oregano sušené |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
500 g |
Sardelové řezy |
4 ks |
Špagety, Makarony |
400 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Makarony uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.
- Olivy vyjmeme z nálevu, překrojíme napůl a pokud je máme s peckami, pecky odstraníme. Sardele vyjmeme z oleje, důkladně je opláchneme a pomocí papírové utěrky osušíme. Česnek oloupeme. Olivy, sardele a česnek vložíme do mísy, přidáme 2 lžíce olivového oleje a rozmixujeme na pyré.
- Připravíme si směs ze 2 lžic olivového oleje, koňaku, citronové šťávy a oregana. Tuto směs smícháme s olivovým pyré, které dochutíme solí a pepřem.
- Omyjeme rajčata, nakrojíme je do křížku, spaříme horkou vodou a oloupeme slupku. Rajčata rozkrojíme napůl, zbavíme jadýrek a dužinu nakrájíme na kostičky. Artyčoková srdíčka vyjmeme z konzervy, necháme okapat a nakrájíme na čtvrtky.
- Na pánvi rozpálíme zbytek olivového oleje, přisypeme rajčata a krátce je podusíme. Potom k rajčatům přidáme artyčoky, dochutíme solí a pepřem a promícháme. Nakonec přimícháme makarony a vše krátce ohřejeme. Porce upravíme na talíře a podáváme se sardelovo-
- olivovou pastou.