Špízy po thajsku s arašídovou omáčkou
Ingredience
Arašídy |
315 g |
Česnek |
6 stroužek |
Chilli paprička |
3 ks |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Cukr krystal |
0.5 kávová lžička |
Kokosové mléko |
125 ml |
Kuřecí prsa |
600 g |
Olej arašídový (podzemnicový) |
1.5 polévková lžíce |
Omáčka Kari |
1 kávová lžička |
Omáčka sójová |
2 polévková lžíce |
Paprika červená |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
250 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme a se solí utřeme česnek, z umytého citrónu nejprve ostrouháme přibližně polévkovou lžíci kůry, pak z něj vymačkáme šťávu. Maso nakrájíme na kousky.
- Thajskou kari omáčku, polovinu česneku, polovinu sójové omáčky, citrónovou kůru a kokosové mléko utřeme v misce dohladka. Ve vzniklé směsi důkladně obalíme kousky masa, které pak dáme nejméně na dvě hodiny marinovat do ledničky.
- Do pánve s olejem vložíme arašídy a pražíme je 15 minut v troubě, předehřáté na 190 °C. Po vyjmutí z trouby a částečném vychladnutí z nich odstraníme slupky, následně je rozdrtíme je v mixéru.
- Do pánve s rozehřátým olejem dáme zesklovatět cibuli, přidáme druhou polovinu česneku a nadrobno posekané chilli papričky. Necháme zvolna restovat přibližně 2 minuty, pak vlijeme vodu, rozemleté arašídy, papriku, cukr a sůl. Na mírném ohni směs stále mícháme a jakmile je hladká, přidáme ještě lžíci sójové omáčky a citrónovou šťávu. Hotovou arašídovou omáčku přendáme do misky a nechme do ledničce vychladnout. Olejová vrstva, která se na povrchu vytvoří, směs dobře uzavře. Omáčka vydrží v ledniče i několik týdnů.
- Špejle lehce potřeme olejem, napícháme na ně marinované maso, vložíme pod rozehřátý gril a grilujeme do měkka.
- Špízy podáváme společně s arašídovou omáčkou a čerstvou zeleninou.