Zapečené brambory s trojím sýrem

Ingredience


Brambory 600 g
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 30 g
Olej olivový 40 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel kudrnka 40 g
Slanina vepřová 120 g
Smetana 16% (pochoutková) 40 ml
Sůl 9 g
Sýr Čedar 60 g
Sýr Hermelín (Camember, Encián) 60 g
Sýr Niva (Rokfór) 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Co největší brambory, nejlépe rané, pořádně omyjeme a ze všech stran propícháme vidličkou. Rozložíme na pekáč, potřeme olejem, osolíme, opepříme a dáme do středně vyhřáté trouby péct na hodinu. Slupka by měla být křupavá a vnitřek měkký.
  2. Zatím na pánvi vyškvaříme slaninu a na tuku z ní osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Téměř vychladlé brambory rozpůlíme a půlky opatrně vydlabeme. Vydlabanou hmotu dáme do mísy, přidáme slaninu s cibulí, máslo, smetanu, nasekanou petrželku a větší část všech nastrouhaných sýrů, dokonale promícháme.
  3. Směsí naplníme vydlabané půlky, posypeme zbylým sýrem a dáme do středně vyhřáté trouby zapéct na 15 minut. Podáváme ozdobené petrželkou.