Zapečené brambory s trojím sýrem
Ingredience
Brambory |
600 g |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
30 g |
Olej olivový |
40 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel kudrnka |
40 g |
Slanina vepřová |
120 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
40 ml |
Sůl |
9 g |
Sýr Čedar |
60 g |
Sýr Hermelín (Camember, Encián) |
60 g |
Sýr Niva (Rokfór) |
60 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Co největší brambory, nejlépe rané, pořádně omyjeme a ze všech stran propícháme vidličkou. Rozložíme na pekáč, potřeme olejem, osolíme, opepříme a dáme do středně vyhřáté trouby péct na hodinu. Slupka by měla být křupavá a vnitřek měkký.
- Zatím na pánvi vyškvaříme slaninu a na tuku z ní osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Téměř vychladlé brambory rozpůlíme a půlky opatrně vydlabeme. Vydlabanou hmotu dáme do mísy, přidáme slaninu s cibulí, máslo, smetanu, nasekanou petrželku a větší část všech nastrouhaných sýrů, dokonale promícháme.
- Směsí naplníme vydlabané půlky, posypeme zbylým sýrem a dáme do středně vyhřáté trouby zapéct na 15 minut. Podáváme ozdobené petrželkou.