Kuře s rýží z jednoho hrnce
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kuře |
1 ks |
Kurkuma |
1 špetka |
Lilek |
3 ks |
Mandle |
25 g |
Máslo čerstvé |
10 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 hrst |
Rýže dlouhozrnná |
400 g |
Skořice mletá |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kuře omyjeme, rozporcujeme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, skořici, stroužky česneku, oloupanou celou cibuli, podle chuti kurkumu, pepř a sůl. Vaříme na mírném ohni, dokud maso není měkké. Po uvaření kuře vyjmeme a vývar z něj přecedíme.
- Během vaření kuřete si oloupeme a nakrájíme na plátky lilky. V pánvi rozehřejeme máslo a na něm plátky lilku osmahneme dozlatova. Osmahnuté plátky pak necháme na ubrousku okapat.
- Rýži namočíme na 30 minut do vody, pak ji přes síto scedíme.
- Na dno většího hrnce rozložíme opečené plátky lilku, na ně položíme porce kuřete, zasypeme rýží a přelijeme vývarem, který máme z vaření kuřete. Dusíme na mírném ohni pod pokličkou, dokud rýže nevsákne všechen vývar a není měkká.
- Na hrnec položíme dnem nahoru velký talíř nebo plochou mísu, hrnec opatrně i s talířem otočíme a jeho obsah na něj vyklopíme.
- Podáváme teplé, posypané jemně nasekanou omytou natí petrželky a nasucho opraženými nasekanými mandlemi.