Kořeněné vařené jehněčí
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Cibule |
3 ks |
Hřebíček |
1 špetka |
Jehněčí maso |
1.5 kg |
Kardamom |
1 špetka |
Kurkuma |
1 špetka |
Mandle |
25 g |
Máslo čerstvé |
10 g |
Nové koření celé |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Skořice mletá |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
1 l |
Zakysaná smetana |
150 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Jehněčí maso nakrájíme na větší kusy, vložíme do vody a tu přivedeme k varu. Přidáme pepř s sůl, bobkový list, část nového koření, kardamon a hřebíček. Vaříme přikryté poklicí 30 minut.
- Mandle spaříme, oloupeme a rozpůlíme. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno.
- V pánvi rozehřejeme máslo a na něm zprudka osmahneme mandle, pak je vyndáme a necháme na savém ubrousku okapat. Na horké máslo v pánvi po mandlích dáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, pak přidáme kurkumu, zbytek nového koření, skořici a vše krátce smažíme. Směs z pánve pak přidáme do vody, v které vaříme maso, a vaříme odkryté ještě dalších přibližně 30 minut, dokud se polovina vody neodpaří. Pak přidáme zakysanou smetanu, důkladně promícháme a vaříme do zhoustnutí.
- Podáváme teplé, posypané opraženými mandlemi.