Špekové knedlíky s uzeným bůčkem
Ingredience
Cibule |
200 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
Muškátový květ |
1 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Sádlo škvařené |
160 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
20 g |
Vejce slepičí |
80 g |
Vepřový bok uzený |
335 g |
Voda pitná |
2 l |
Žemle tuková |
670 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vepřový uzený bůček omyjeme, uvaříme v nesolené vodě doměkka, zcela vykostíme a spolu se slaninou nakrájenou na malé kostičky jej vložíme do pekáče nebo kastrolu.
- V troubě necháme částečně osmahnout, přidáme na kostičky nakrájenou žemli a za občasného promíchání necháme vše opražit do zlatavé barvy.
- Připravíme řidší hladké těstíčko z prosáté mouky, vajec, soli, koření a mléka. Do těstíčka zamícháme bůček se slaninou a žemlí a hmotu necháme přikrytou chvilku odpočinout.
- Potom z těsta tvarujeme kulaté knedlíky (2ks na porci), vkládáme je do vařící osolené vody a 10-12 minut vaříme.
- Uvařené knedlíky vyjmeme, propíchneme vidličkou a udržujeme je v páře teplé.
- Na sádle osmažíme do zlatavé barvy na drobno nakrájenou cibuli.
- Při podávání rozkrojíme knedlíky napůl a přelijeme sádlem s rozpuštěnou cibulí.