Lívance z mrkve
Ingredience
Cukr krupice |
40 g |
Cukr třtinový |
40 g |
Droždí |
30 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko plnotučné |
5 dl |
Mouka pšeničná celozrnná |
300 g |
Mrkev kořen |
100 g |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V pánvi zahřejeme 30 g másla a necháme ho vychladit, ale ne ztuhnout.
- Mrkev oloupeme, na jemném struhadle nastrouháme do misky, přidáme prosátou mouku, rozdrobené droždí, kypřící prášek, zamícháme, přimícháme muškátový ořech a mléko, nakonec do misky přidáme rozpuštěné máslo, přidáme vejce, dobře vařečkou promícháme a připravíme tekoucí lívancové těsto, které odložíme na 10 minut odpočinout na teplém místě.
- Pánev potřeme malým množstvím oleje, lžící přeneseme těsto na pánev a na středním plamínku lívance pečeme z obou stran dozlatova. Upečené je udržujeme teplé až do jejích podávání.
- Na jinou pánvičku dáme zbylé máslo, ihned přidáme cukr krupici a třtinový cukr, promícháme a mírně zahřáté stáhneme ze sporáku, aby máslo roztálo samotné. Důkladně mícháním spojíme cukr s máslem.
- Hotové lívance přendáme na mělké talíře a přelité připraveným máslem s cukrem podáváme.