Lívance z mrkve

Ingredience


Cukr krupice 40 g
Cukr třtinový 40 g
Droždí 30 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko plnotučné 5 dl
Mouka pšeničná celozrnná 300 g
Mrkev kořen 100 g
Muškátový oříšek 0.5 kávová lžička
Olej slunečnicový 1 dl
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V pánvi zahřejeme 30 g másla a necháme ho vychladit, ale ne ztuhnout.
  2. Mrkev oloupeme, na jemném struhadle nastrouháme do misky, přidáme prosátou mouku, rozdrobené droždí, kypřící prášek, zamícháme, přimícháme muškátový ořech a mléko, nakonec do misky přidáme rozpuštěné máslo, přidáme vejce, dobře vařečkou promícháme a připravíme tekoucí lívancové těsto, které odložíme na 10 minut odpočinout na teplém místě.
  3. Pánev potřeme malým množstvím oleje, lžící přeneseme těsto na pánev a na středním plamínku lívance pečeme z obou stran dozlatova. Upečené je udržujeme teplé až do jejích podávání.
  4. Na jinou pánvičku dáme zbylé máslo, ihned přidáme cukr krupici a třtinový cukr, promícháme a mírně zahřáté stáhneme ze sporáku, aby máslo roztálo samotné. Důkladně mícháním spojíme cukr s máslem.
  5. Hotové lívance přendáme na mělké talíře a přelité připraveným máslem s cukrem podáváme.