Plněné pečené kibbi

Ingredience


Bulgur 0.5 kg
Cibule 2 ks
Jehněčí maso mleté 750 g
Kmín římský 1 špetka
Máslo čerstvé 10 g
Olej olivový 2 dl
Oříšky piniové 10 g
Skořice mletá 2 špetka
Sůl 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve si připravíme mleté jehněčí maso míchané s bulgurem - Kibbi. Bulgur namočíme na půl hodiny do studené vody, aby změkl. Jednu cibuli velmi jemně nakrájíme nebo semeleme v mlýnku a smícháme s polovinou mletého masa. Bulgur scedíme přes síto a v míse smícháme s masovou směsí, dochutíme skořicí a kmínem a osolíme. Dobře promícháme, až vznikne jednolitá hmota. Přikryjeme poklicí a dáme do chladna.
  2. Druhou cibuli nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo a na něm ji necháme zesklovatět, vsypeme oříšky a zlehka opražíme. Pak přidáme zbytek mletého masa a za stálého míchání dusíme, až se vypaří všechna šťáva. Pánev odstavíme z ohně, podle chuti přidáme skořici, opepříme a osolíme.
  3. Větší zapékací mísu vymažeme, na dno dáme polovinu masové směsi Kibbi a rukou upěchujeme. Pak dáme vrstvu smaženého masa z pánve a na ni zbytek směsi Kibbi. Olivový olej smícháme v misce metlou s dvěma lžícemi studené vody a připravenou směs v zapékací míse polijeme.
  4. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 30 minut, dokud na povrchu není hnědá barva. Během pečení alespoň 3x pokropíme vodou.
  5. Podávat můžeme horké i studené se zeleninovým salátem a chlebem.