Plněné pečené kibbi
Ingredience
Bulgur |
0.5 kg |
Cibule |
2 ks |
Jehněčí maso mleté |
750 g |
Kmín římský |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
10 g |
Olej olivový |
2 dl |
Oříšky piniové |
10 g |
Skořice mletá |
2 špetka |
Sůl |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejprve si připravíme mleté jehněčí maso míchané s bulgurem - Kibbi. Bulgur namočíme na půl hodiny do studené vody, aby změkl. Jednu cibuli velmi jemně nakrájíme nebo semeleme v mlýnku a smícháme s polovinou mletého masa. Bulgur scedíme přes síto a v míse smícháme s masovou směsí, dochutíme skořicí a kmínem a osolíme. Dobře promícháme, až vznikne jednolitá hmota. Přikryjeme poklicí a dáme do chladna.
- Druhou cibuli nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo a na něm ji necháme zesklovatět, vsypeme oříšky a zlehka opražíme. Pak přidáme zbytek mletého masa a za stálého míchání dusíme, až se vypaří všechna šťáva. Pánev odstavíme z ohně, podle chuti přidáme skořici, opepříme a osolíme.
- Větší zapékací mísu vymažeme, na dno dáme polovinu masové směsi Kibbi a rukou upěchujeme. Pak dáme vrstvu smaženého masa z pánve a na ni zbytek směsi Kibbi. Olivový olej smícháme v misce metlou s dvěma lžícemi studené vody a připravenou směs v zapékací míse polijeme.
- Pečeme v předehřáté troubě přibližně 30 minut, dokud na povrchu není hnědá barva. Během pečení alespoň 3x pokropíme vodou.
- Podávat můžeme horké i studené se zeleninovým salátem a chlebem.