Vejce benedikt

Ingredience


Chléb konzumní 4 krajíc
Chřest bílý 100 g
Citronová šťáva 20 ml
Máslo čerstvé 100 g
Olej rostlinný 40 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 50 ml
Sůl 1 špetka
Šunka dušená 100 g
Vejce slepičí 5 ks
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozehřejeme si vodu v napařovacím hrnci a na páře dvě minuty doměkka vaříme chřest. Vedle mezitím můžeme rozehřát máslo. Do mixéru vyklepneme jedno vajíčko, zalijeme citronovou šťávou a přidáme sůl s pepřem. Rozmixujeme a přidáme máslo a smetanu. Velmi krátce opět pomixujeme a poté dáme do tepla.
  2. Do trouby či topinkovače dáme opéct chléb. Poté na něj dáme plátek šunky a chřest. Do pánve s rozpáleným olejem vyklepneme vejce a usmažíme volské oko. Bílek musí ztuhnout, žloutek zůstat tvrdý.
  3. Na závěr usadíme volské oko na chléb se šunkou a chřestem a lehce polejeme směsí z mixéru.