Vejce benedikt
Ingredience
Chléb konzumní |
4 krajíc |
Chřest bílý |
100 g |
Citronová šťáva |
20 ml |
Máslo čerstvé |
100 g |
Olej rostlinný |
40 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
50 ml |
Sůl |
1 špetka |
Šunka dušená |
100 g |
Vejce slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rozehřejeme si vodu v napařovacím hrnci a na páře dvě minuty doměkka vaříme chřest. Vedle mezitím můžeme rozehřát máslo. Do mixéru vyklepneme jedno vajíčko, zalijeme citronovou šťávou a přidáme sůl s pepřem. Rozmixujeme a přidáme máslo a smetanu. Velmi krátce opět pomixujeme a poté dáme do tepla.
- Do trouby či topinkovače dáme opéct chléb. Poté na něj dáme plátek šunky a chřest. Do pánve s rozpáleným olejem vyklepneme vejce a usmažíme volské oko. Bílek musí ztuhnout, žloutek zůstat tvrdý.
- Na závěr usadíme volské oko na chléb se šunkou a chřestem a lehce polejeme směsí z mixéru.