Mleté hovězí maso zapečené se špagetami

Ingredience


Cibule 3 ks
Hovězí maso mleté 500 g
Hovězí vývar základní 1 dl
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 4 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej olivový 0.5 dl
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 3 polévková lžíce
Smetana 16% (pochoutková) 1 dl
Špagety 500 g
Sůl 3 špetka
Sýr Eidam cihla 40% 100 g
Tuk 1 polévková lžíce
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody, pak je scedíme přes síto a necháme okapat.
  2. Připravíme si bešamelovou omáčku. V pánvi rozehřejeme 4 lžíce másla, vmícháme 4 lžíce hladké mouky a uděláme jíšku. Zalijeme ji 1 dl hovězího vývaru a vše rozšleháme, přidáme muškátový oříšek, osolíme a vaříme 15 minut. Pak přilijeme 1 dl smetany, promícháme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
  3. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno, v míse smícháme s mletým masem a rajčatovým protlakem, opepříme a osolíme.
  4. V pánvi rozehřejeme olej a masovou směs na něm smažíme tak dlouho, až se odpaří všechna tekutina.
  5. Do tukem vymazané žáruvzdorné zapékací mísy vložíme uvařené špagety, zalijeme je částí bešamelové omáčky a dáme vrstvu masa z pánve. Přilijeme zbývající bešamel a posypeme nastrouhaným sýrem.
  6. Mísu vložíme do předehřáté trouby a 30 minut zapékáme.