Mleté hovězí maso zapečené se špagetami
Ingredience
Cibule |
3 ks |
Hovězí maso mleté |
500 g |
Hovězí vývar základní |
1 dl |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
4 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový |
0.5 dl |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
3 polévková lžíce |
Smetana 16% (pochoutková) |
1 dl |
Špagety |
500 g |
Sůl |
3 špetka |
Sýr Eidam cihla 40% |
100 g |
Tuk |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody, pak je scedíme přes síto a necháme okapat.
- Připravíme si bešamelovou omáčku. V pánvi rozehřejeme 4 lžíce másla, vmícháme 4 lžíce hladké mouky a uděláme jíšku. Zalijeme ji 1 dl hovězího vývaru a vše rozšleháme, přidáme muškátový oříšek, osolíme a vaříme 15 minut. Pak přilijeme 1 dl smetany, promícháme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
- Cibule oloupeme a nakrájíme najemno, v míse smícháme s mletým masem a rajčatovým protlakem, opepříme a osolíme.
- V pánvi rozehřejeme olej a masovou směs na něm smažíme tak dlouho, až se odpaří všechna tekutina.
- Do tukem vymazané žáruvzdorné zapékací mísy vložíme uvařené špagety, zalijeme je částí bešamelové omáčky a dáme vrstvu masa z pánve. Přilijeme zbývající bešamel a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Mísu vložíme do předehřáté trouby a 30 minut zapékáme.