Thajská kokosová zmrzlina s citronelou
Ingredience
Citronová tráva |
2 ks |
Cukr krupice |
100 ml |
Kokosové mléko |
120 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
475 ml |
Vanilka mletá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Stonky citronové trávy podélně rozkrojíme na poloviny a válečkem je rozmačkáme, aby se uvolnila jejich chuť.
- Smetanu a kokosové mléko vlijeme do hrnce, přidáme citronovou trávu a za stálého míchání pomalu přivedeme k varu. Scedíme do ohnivzdorné misky a vložíme do vodní lázně.
- Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr a vanilku a ponorným hnětačem vyšleháme lehkou, nadýchanou směs. Tu vmícháme do mléka a za stálého šlehání necháme ztuhnout. Odstavíme a po vychladnutí krém vložíme na 3-4 hodiny do lednice.
- Poté směs přemístíme do plastové nádoby nebo vaničky a na min. 4 hodiny odložíme do mrazáku. Během této doby asi 4x roztlučeme vidličkou.
- Zmrzlinu vyjmeme z mrazáku vždy cca 30 minut před servírováním, aby částečně změkla.